Thursday, July 19, 2012

Prosječni Kanađanin bogatiji od prosječnog Amerikanca


Iako mi nije jasno sta "neto vrijednost kucanstva" znaci, drago mi je da smo prestigli starijeg brata, pa makar u toj vrijednosti.
Zapravo, odavno je Kanada ispred USA u zdravstvenoj zastiti, mirnome zivotu, suzivotu ....

Jedino sto to nasi juzni susjedi ne vole cuti jer oni moraju biti najbolji i najveci u svemu. Ali , tako je kako pokazuju statistike...
Prema tome, dragi moji drugovi sa one strane granice - mi smo bogatiji!
Sta to znaci nama pojedinacno - to je vec drugo pitanje u koje sada, u trenucima slavlja, necemo ulaziti.

****************

Prema podacima koje je objavio Globe and Mail, neto vrijednost kanadskog kućanstva u 2011. godini iznosila je 363.202 dolara, a prosječno američko kućanstvo vrijedilo je 319.970 dolara


Ilustracija Prvog jula, kad se obilježava Dan Kanade, stanovnike te države dočekalo je ugodno iznenađenje. Prvi put u nedavnoj istoriji prosječni Kanađanin je bogatiji od prosječnog Amerikanca, navodi Bloomberg.
Prema podacima koje je objavio Globe and Mail, neto vrijednost kanadskog kućanstva u 2011. godini iznosila je 363.202 dolara, a prosječno američko kućanstvo vrijedilo je 319.970 dolara.
Nekoliko dana kasnije objavljeni su i podaci o nezaposlenosti za obje zemlje. Kanadska stopa nezaposlenosti opet je pala na 7,2 posto, a američka stagnira na 8,2 posto.
Kanada nastavlja rasti dok se SAD bori kako bi pronašao izlaz iz neukrotive ekonomske krize i političke sinusoide nade i očaja. Razlike su svakog mjeseca sve jasnije. Kanadski sistem funkcionira, američki ne, a Kanađani nisu jedini koji to primjećuju, prenosi business.hr.
Island sve više razmišlja o napuštanju nacionalne krune, a valuta koju razmatraju jest kanadski dolar. Kako pokazuje nedavna studija, nacionalna ustrojstva temeljena na američkom modelu brzo nestaju.

(Oslobodjenje)



No comments:

Post a Comment