Wednesday, June 26, 2013

BANJOLUČKA IZLETIŠTA (1)

Bakrorez Tomislava Krizmana
Vrbas. Na Vrbas su išli oni koji su voleli kupanje i čamce. Zbog brzine rečnog toka čamci su gonjeni dajakom. Na obalama Vrbasa , pod orasima, bila su draga izletišta i nekupača. U kafanama su se mogle dobiti i pečene patke. Kao izletište je bila naročito popularna Ada, otok obrastao drvećem.

Gornji Šeher. U Gornji Šeher se odlazilo zbog kupanja u kupatilima, a i zbog odmora u tamošnjim kavanicama, smeštenim u lepom zelenom ambijentu okruženom brdima i protokom Vrbasa.

Trapisti. U Trapiste se išlo u kantinu Pivovare na sir i buter, a i zbog debele Trapiske šume u kojoj je bila i kantina.

Papirhaus. Radi propagande svog trapiskog piva trapisti su na raskrsnici puta koji sa druma vodi za Trapiste i puta koji vodi od Predgrađa sagradili jedan provizorni lokal u vidu barake pokrivene papirom, radi čega je dobila ovo ime. Preko puta ovog lokala s druge strane samog ćoška uredili su baštu sa stolovima i stolicama i zasadili kestenove i lipove sadnice, a pozadinu nasuli šljunkom i podigli dosta veliko uzvišenje na koje su postavili stalne ljuljaške. Tu su ljudi rado dolazili na pivo, i dovodili sa sobom i decu na ljuljanje. Tako je svakog dana po lepom vremenu bilo u ovoj bašti vrlo živo. Posluga je bila dobra, piće sveže, pa su gosti rado dolazili.

Moj tata je znao često iznajmiti fijaker i sa decom doći ovamo na izlet, pa mi je ovo izletište ostalo u dragoj uspomeni.

Ostala izletišta Banje Luke su bila Gajgarov gaj i Otmarov gaj. Oba ova gaja nalazila su se na Paprikovačkom brdu. Bili su to prostorno dosta veliki hrastovi gajevi obrasli zrelim stablima koja su se visoko dizala u visinu. U tim gajevima su vlasnici, austrougarski oficiri, uredili prostor za izletišta. Tu su sagradili ugostiteljski objekat koji su nazvali Švajcarijom i u njemu su se mogli dobiti mleko, sir i buter, te suhomesnata roba, kao i piće. Pored stolova i klupa, za posetioce je bila uređena kuglana. Kegle su obarane kuglom koja je bila obešena o tavanicu. Osim toga, bile su uređene i ljuljaške načinjene od dugačkih hrastovih žioka na kojima su utvrđene daske za sedenje. Ljuljaške su bile pričvršćene na visokim hrastovima, tako da su se mogle pokretati.

Ispočetka je poseta ovim gajevima bila dobra, ali posle ih se svet zasitio. Gajevi su iskrčeni i na njihovom mestu podignuti vinogradi, pa se i kasnije odlazilo na izlet u grožđe.

Pored ovih izletišta na ovoj strani postojalo je i poznato izletište Petrićevac. Ono je godinama služilo kao izletište za škole i razna društva i tu su se izvodile njihove priredbe. Vlasnici Pišteljići su ovde podigli i ladaru sa pokrivenom kuglanom, a otvorena je i gostiona.


Zlatko Puvačić (1900-1982), 'Iz stare Banje Luke'

No comments:

Post a Comment