Wednesday, June 05, 2013

Na vijest da je Tribunal u Hagu oslobodio Stanišića i Simatovića

"Mir, mir - niko nije kriv!"
Izgleda da je Tribunal u Hagu okrenuo list. Nakon oslobadjanja Gotovine, Maraca i Perisica, oslobodjeni su i Stanisic i Simatovic! Ako ovako nastavi, i ako preispita i neke odluke donesene u Nirnbergu nakon drugog svetskog rata, moglo bi se desiti da se i Ajhman, Gebels i ostala bratija proglase nevinima.
Sve je moguce u danasnjem svijetu!
.
Jedina razlika je sto ovog puta nije bilo svečanih dočeka, televizijskih reportaža, poklona...
Ovaj put Stanišića i Simatovića nije dočekao niko od srpskih zvaničnika.

Vjerovatni razlog su zamor pregovorima  sa EU i obecana transa MMF.

*****************



Nekoliko reakcija :
Advokat Srđa Popović kaže za e-Novine da je reč o političkoj presudi.
"Namera da se donose takve presude bila mi je jasna već u presudama Gotovini, Markaču, Haradinaju i Perišiću. Međunarodna zajednica je u startu pogrešila, namerom da stvara uslove za pomirenje - a to nije zadatak suda. Sud na optužene treba da primeni zakon, pa kako ispadne. Sada nam sugerišu da smo svi isti, da treba sve da zaboravimo i pridružimo se EU. Kalkulišu i pokušavaju da jednim potezom potisnu prošlost, stvore utisak da ne treba time da se bavimo, da niko ne sanja o revanšizmu. Žele da iza svega što smo prošli tokom dve decenije zatvore vrata. Da pojednostavim, smučili smo im se, neće više nama da se bave i savetuju da se ni mi ne bavimo prošlošću", kaže naš sagovornik.
Po njegovoj oceni, "jasna je namera, kao i u Međunarodnom sudu pravde, da se države ne stigmatizuju i da se ne daje povoda za revanšizam".
"Poruka glasi: 'Dosta o svemu što vodi novim sukobima, sve ćemo da zaboravimo'. Ključna za nas je presuda u slučaju Momčilo Perišić, u kojem se vidi nesumnjiva spona između rata u BiH, JNA i srpskog političkog vrha. Oni su odlučili da na to zažmure. Kao i kod Gotovine, nije mogla Oluja da se proglasi za zločin, jer to je onda zločin hrvatske države", ističe Srđa Popović.
Nataša Kandić, koordinatorka Koalicije za REKOM, kaže za e-Novine da je "nasleđe Haškog tribunala u pogledu presuda ozbiljno uzdrmano".
"Uverena sam da mnogi koji su ga podržavali ćutke posmatraju ovu presudu i prethodne presude, ono što se dešava pred našim očima, krah međunarodnog sistema pravde. Sve ide u pravcu da se zločini svedu na Bosnu i Hercegovinu, da počinioci budu lideri etničkih zajednica i političkih partija, a da o odgovornosti Srbije i Hrvatske ne bude ozbiljnijeg traga", ističe naša sagovornica. Ona konstatuje da je u Tribunalu "sve manje sudija od integriteta", o čemu svedoči i obrazloženje presude Stanišiću i Simatoviću.
"Ustanovljeni su, bez neke ozbiljne rasprave o tome, novi standardi, presudama u slučajevima Gotovina i Perišić i sve se presude ravnaju prema njima. Očekujem, međutim, da će u presudama Karadžiću i Mladiću, liderima bosanskih Srba, biti više pravde", ističe Nataša Kandić.
Florence Hartmann, nekadašnja glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte:
"Haški sud je potvrdio da teži ukinuti iz međunarodnog krivičnog prava komandnu odgovornost kao i koncept saučesništva vojnog i civilnog vrha u slučaju sistemskog nasilja. Time su nagrađeni mozgovi sistema koji su obmanom uspjeli planirati i organizirati masovno nasilje, a sve preko paravan organizacije, pazeći da ne napišu direktno naređenje. Poruke sa suđenja u Nurembergu je izbrisana. Haški sud je u naglo ušao u proces ukidanja Ženevske konvencije i, time, uništava sve što je urađeno poslije Drugog svjetskog da se zaštite civili u ratu. Dešava se u Hagu jedan preokret koji žrtve posljednjeg rata u Evropi osjete na svojoj koži, ali koji ima i dalekosežne posljedice, i to širom svijeta".

No comments:

Post a Comment