Thursday, June 20, 2013

Inžinjerov recept



Onome ko pozna našeg sugrađanina Midhu Haznadara nije potrebno mnogo objašnjavati. U pripremi studiozan, u realizaciji pedantan i takav je uvijek, čega god se prihvati. Takav je kao inžinjer, takav je kao baštovan, a takav je i kao 'majstor za baklavu'. Zato ne čudi što uz precizna i obaška objašnjenja, njegov recept prati iskotiran crtež baklave (u mjerilu 1:1).

Zaturio sam Midhin recept negdje na hard disku pa je priskočila njegova sestra Asima kako bih ga mogao podijeliti sa ljubiteljima ovog bosanskog specijaliteta. Možda neki novi amater slastičar dobije inspiraciju... pa stih narodne pjesme: ''Hrani mi je halvom i baklavom'' – dobije smisao.

Koba
*******************
BAKLAVA

(Količine u receptu date su za baklavu veličine pleha br. 38, dimenzija 36 x 20 x 5,5 cm)

Potreban materijal:

1/2 kg tanke jufke (kao npr. u jufkarskoj radnji "Čaire" iza Vatrogasaca ili na pijaci)

1/2 kg mljevenih oraha

1 puter 0,25 kg

1 kg šećera

1 vanilija

Spravljanje:

Jufke se izrežu na veličinu pleha. Od jedne jufke dobiju se 2 komada veličine pleha i ostane jedna uska traka koja se koristi za popunjavanje oštećenih jufki. Obzirom da u 1/2 kg jufki dolazi 20 komada to je na raspolaganju 40 jufki veličine pleha.

U suh, nepodmazan pleh stavi se 5 čitavih, neoštećenih jufki (istovremeno se odvoje 4 iste ovakve jufke za završni sloj baklave).

Po ovom prvom sloju od 5 jufki pospu se 2 supene kašike oraha. Stavi se zatim jedna nova jufka i opet pospe ista količina oraha.

Ovo se ponavlja sve dok se ne potroše jufke i orasi (otprilike istovremeno se to desi i sa jufkama i sa orasima).

Stave se spomenute 4 završne jufke.

Baklava se siječe na kusove oblika romba sa oštrim uglom 55°±5° i stranom 4 - 4,5 cm. Nož treba da je oštar i rezanje treba vršiti ubadanjem i sukcesivnim pomjeranjem noža u pravcu rezanja. Prilikom rezanja nužno dolazi do pomijeranja gornjih jufki kusova i to treba poravnati neposredno prije stavljanja baklave na pečenje. Nakon sječenja baklave ona se masti. Za to se koristi isključivo puter, originalno pakovanje (nikakve zamjene, bez obzira šta tvrdili prodavači), koji se istopi na ne previše ugrijanoj ploči. Nanošenje putra vrši se uz pomoć noža iz standardnog escajga koji se zabode između dva kusa. Jedna čajna kašika rastopljenog putra stavlja se u svaki međuprostor između dva kusa tako da se puter slijeva niz nož. Prilikom zahvatanja putra paziti da se ne zahvati istovremeno i talog od putra ("trofa") jer od nje baklava pečenjem dobije fleke. Baklava se peče 1,5 sat na temperaturi 150 °C. Rerna treba da je već ugrijana na tu temperaturu kada se baklava stavlja da se peče.

Nakon pečenja baklava se hladi na sobnoj temperaturi. Ovo vrijeme hlađenja je cca 10 - 15 minuta otprilike onoliko koliko je potrebno da se pripremi zaljev ("agda"). On se pravi od 1 kg šećera koji se prelije sa 0,5 I vode u koju se doda jedna vanilija. To se sve promiješa i kuha, ali se ne smije dozvoliti da ukuhava. Zalijevanje se vrši vrućim zaljevom. (Ako se zaljev sprema na plinu onda njegova priprema traje kraće, cca 3 - 4 min i baklava se ne stigne puno ohladiti tako da nakon zalijevanja bude "gnjecava"). Zato je dobro držati se gore navedenog vremena 10 - 15 minuta.

Nakon zalijevanja prekrije se i zadihtuje aluminijskom folijom te ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu (najbolje ju je ostaviti da prenoći). Gotova baklava ima visinu-debljinu cca 4 - 4,5 cm.

Ako se baklava čuva u frižideru treba je prije posluživanja držati cca 15 minuta na sobnoj tempetaruri (da "otpusti").

Napomena:

Baklava lako prima mirise ostale hrane iz frižidera i to treba imati na umu naročito u ljetnom periodu.

Prije nego se prihvate neke druge sugestije sa raznim dodacima (rozine, krupniji komadi orasa, limunov sok ili kora i sl.) preporučuje se napraviti jednu baklavu isključivo po ovom receptu. Poslije toga mogu se lakše upoređivati okusi raznih vrsta baklava.

************

Raduje me Kobino javljanje. Kao i u razgovoru i druzenju, svaka tema moze biti zanimljiva. Dok sam citao ovaj Midhin recept pozelio sam da i sam pokusam, jer je napravljen i za kulinarske amatere kojima je baklava carica slatkoga. Posebno mi se svidio detalj sa dimenzijama i upozorenje o trofi. Ocekujuci slijedeci recep(a)t, ili nesto drugo i od Kobe i Midhe, a za potpuni uzitak dodajem i nekoliko vizuelnih efekata.







1 comment:

  1. Inzinjer je bas racionalan, jer za baklavu se prema tradiciji koristi do 70 tankih jufki, a on se odlucio za 40. On ostavlja utisak covjeka od povjerenja pa neka mu bude. Inace baklave se mogu sjeci na kusove ili dilume a mogu i na djulove. Ima varijanta i sa tiritom ali je bas nesto ne volim.
    Vidi se gdje nam je privreda kad inzinjeri prave baklave al neka nama dobrih inzinjera.
    Mira

    ReplyDelete