Monday, September 30, 2013

Dilma Rusef: Bez prava na privatnost nema demokratije

Konacno je neko, s razlogom ogorcen, odrzao predavanje USA i njenom predsjedniku, pred Generalnom skupstinom UN. Brazilska predsjednica, Dilma Rusef  je pokazala kako se demokratski moze suprotstaviti i boriti protiv torture koja sebe samu naziva demokratijom. Internet je donio revolucionalne promjene u mnogo cemu. Oni koji ga kontrolisu danas - kontrolisu i cijeli svijet. Internet je otvorio mnoge ranije nepoznate mogucnosti ali je on i oruzje, veoma snazno oruzje i ako je u rukama samo odredjenog broja ljudi, drzava, naroda - on je lako zloupotrebljen.  Internet se razvija brze od nase svijesto o njegovoj snazi, mogucnostima i potrebi da se kontrolise kao svako orudje i oruzje...
Ako vec niste, procitajte sada.
********************




Brazilska predsednica Dilma Rusef je pokrenula žestok napad na Sjedinjene Američke Države tokom govora na sednici Generalne skupštine UN-a, optužujući NSA da je kršila međunarodne zakone skupljanjem ličnih informacija brazilskih građana i špijuniranjem strateških industrija zemlje

Govor pun ogorčenosti brazilske predsednice je bio direktno uperen ka predsedniku Baraku Obami, koji se spremao za svoj govor u Generalnoj skupštini i predstavlja najozbiljniji diplomatski sukob od kada je informacije o masovnom špijuniranju objavio bivši službenik CIA Edvard Snouden.

Rusefova je već otkazala planiranu posetu Vašingtonu u znak protesta zbog američkog špijuniranja, nakon što je otkriveno da je američka bezbednosna agencija slušala telefonske razgovore predsednice, komunikacije brazilskih ambasada i špijunirala naftnu kompaniju Petrobras

“Lični podaci građana su presretani nasumično. Korporativne informacije, često od velike ekonomske i čak strateške vrednosti, su bile u centru špijunskih aktivnosti. Takođe, presretane su komunikacije brazilske diplomatske misije, među njima stalne misije pri UN-u i ofis predsednika republike”,  izjavila je Rusef.
“Neovlašćeno mešanje u poslove druge zemlje u takvom maniru, predstavlja kršenje međunarodnog prava i uvredu za principe koji moraju da usmeravaju odnose među njima, posebno među prijateljskim nacijama. Suverena država nikada ne može da se uspostavi na štetu druge suverene nacije. Pravo na bezbednost građana jedne zemlje nikada ne može biti garantovano kršenjem fundamentalnih ljudskih prava građana druge zemlje”.

Napori Vašingtona da umanji brazilski bes oko špijuniranja NSA nisu smekšali Rusefovu, koja je predložila da Brazil izgradi svoju internet infrastrukturu.

“Prijateljske vlade i društva koja nastoje da izgrade istinska strateška partnerstva, kao u našem slučaju, ne mogu da dozvole da se nezakonite radnje odvijaju kao da je to normalno. To je neprihvatljivo", rekla je ona.

“Argument da ilegalno presretanje informacija i podataka ima za cilj zaštitu nacije od terorizma nema osnova. Brazil, gospodine predsedniče, zna kako da se odbrani sam. Mi odbijamo, borimo i ne sponzorišemo terorističke grupe”, rekla je Rusef.

“Kao i mnogi Latinoamerikanci, ja sam se borila protiv autoritarizma i cenzure a ja ne mogu da ne branim, ali na beskompromisan način, pravo na privatnost pojedinaca i suverenitet moje zemlje", rekla je brazilska liderka, koja je bila zatvarana i mučena zbog uloge u gerilskom pokretu koji se opirao brazilskoj vojnoj diktaturi tokom 70-ih.

“U nedostatku prava na privatnost, ne može biti prava na slobodu mišljenja i izražavanja, pa samim tim nema efikasne demokratije. U odsustvu poštovanja prema suverenitetu, nema osnova za odnose među nacijama”.

Rusef je pozvala Ujedinjene nacije da nadgledaju novi pravni sistem upravljanja internetom. Ona je rekla da takvi multilateralni mehanizmi treba da garantuju “slobodu izražavanja, privatnost pojedinca i poštovanje ljudskih prava" kao i "neutralnost” mreže, vodeći se samo na osnovu tehničkih i etičkih kriterijuma, odbijanjem ograničenja na političke, ekonomske, verske ili bilo koje druge svrhe.

“Vreme je da se stvore uslovi kako bi se sprečilo da se sajber prostor koristi kao oružje rata, preko špijunaže, sabotaže i napada na sisteme i infrastrukturu drugih država", rekla je brazilska predsednica.

Kao domaćin u sedištu UN, SAD su bile napane iz Generalne skupštine mnogo puta u prošlosti, ali ono što čini kritiku predsednice Rusef diplomatski bolnijom je činjenica da je izgovorena u ime velike, sve moćnije i istorijski prijateljske države.

Obama, koji je izašao za govornicu nakon Rusefove, je priznao međunarodnu zabrinutost zbog nezabeleženog stepena špijuniranja koje je otkrio Snouden.

On je kazao: Kao što smo razmotrili način kako da raspoređujemo naše izuzetne vojne mogućnosti na način koji je blizak našim idealima, počeli smo da preispitujemo način na koji smo prikupljali obaveštajne podatake, kako bi se pravilno izbalansirali legitimni interesi za bezbednošću naših građana i saveznika, sa brigama za privatnost koje svi ljudi dele".

Brazilski zvaničnici su saopštili da im ih je Vašington obavestio u vezi preispitivanja obaveštajne strategije ali i upozorio da bi rezultati mogli da budu poznati tek za nekoliko meseci. Međutim, predsednica Rusef veruje da je potrebno odmah da se usvoji međunarodni etički kodeks protiv elektronskog špijuniranja.

Rusef će napustiti Njujork u sredu, bez sastanka sa Obamom.

(e-Novine)

No comments:

Post a Comment