Friday, September 27, 2013

Press: Banjalučka legenda Čika Ale napustio vlagu i memlu!


 Uz pomoć 1.505 članova Fejsbuk grupe “Pomoć za Alu – Ale nije sam” i drugih ljudi dobre volje iz zemlje i inostranstva, koji su donirali sredstva, obnovljen je vlažni i memljivi stan legendarnog Banjalučanina Alije Ale Mahmutovića (71).
Fikret Smajić, jedan od organizatora ove humane akcije, potvrđuje da se Ale uselio i da sada spava u friško renoviranom stanu, dostojnom čovjeka.

- Ovo je za nas, a vjerujem i za sve Banjalučane, veliki događaj. Ispunili smo cilj i hvala svim učesnicima! Još na početku akcije naše grupe, koju sam osnovao i počeo sa jednom slikom Ale kako sjedi u staroj fotelji, a iza koga su bili zidovi puni vlage, rekao sam svojim Banjalučanima da na kraju svega želim Alu vidjeti u toj stolici. Ali u stolici presvučenoj novim platnom, sa bijelim zidovima u stanu, novim parketom, prozorima, namještajem, vratima… Iako je stan završen, ostaje još samo da se ovih dana naslika ta slika, koja će i zvanično označiti kraj akcije – precizira Smajić.

Zauvijek će ostati zapamćena i Alina ranija izjava za Press RS kada je otkrio:
- Gazda jednog poznatog banjalučkog restorana je još onda rekao da je pokojni Alija Izetbegović bio kao Alija Mahmutović, rata ne bi bilo.
U sanaciji čika Alinog stana, nastradalog u poplavi, pored članova grupe, učestvovali su brojni umjetnici, muzičari, slikari, pjesnici, pisci, plesači, novinari… Organizovani su humanitarni koncerti, a najaktivnijim donatorima uručene su zahvalnice “Pero Alina goluba”.
Prodavane su i majice sa likom Mahmutovića, a u akciju se uključila i zagrebačka fabrika “Kraš”, koja je Ali poklonila paket sa bajaderama i 400 KM za obnovu stana.
- Dok su ovih nekoliko meseci u njegovom stanu u Boriku mijenjane cijevi, instalacije, prozori, keramika, podovi i drugo, Ale je živio kod svoje rođake i starateljke Bibe Dedić Puškar. Ukupni troškovi renoviranja iznosili su nešto više od 19.000 KM sa PDV-om. Odlučili smo se da mu pomognemo zbog velike dobrote, nesebičnosti i ljubavi koju je sve ove godine ispoljavao i ispoljava prema sugrađanima i djeci. Krajem prošle godine mu je umrla sestra što ga je mnogo pogodilo, pa smo ovim željeli da mu kažemo da nije sam – navode članovi Fejsbuk grupe “PZA – Ale nije sam”.

Živa legenda Banjaluke
Oni su ranije posvijedočili da se prije akcije u Alinom stanu nije moglo disati.
- Bilo je i problema na samom startu akcije, napada i sumnji, ali izdržali smo i zapušili usta svim saboterima.
Ale je jedan roman i banjalučka bajka. Nije mu ostalo 100 godina života, ali neka ih sada proživi u renoviranom i mirisnom stanu bez vlage i memle! Neka se tamo vraća sa svojih šetnji u kojima hrani golubove, pse i ribe, sa dženaza, sahrana i banjalučkih ulica na kojima je djeci i sugrađanima podijelio masu slatkiša i udijelio milione komplimenata – uglas kažu ljudi.
Inače, Ale je u Banjaluci i šire najpoznatiji kao saobraćajac-amater, koji po lijepom vremenu reguliše saobraćaj na raskrsnici kod Gradskog mosta. Njegov hobi nadgledanja raskrsnica je počeo 9. maja 1960. godine kada se kod džamije Ferhadije dogodio sudar “prage 16-77″ i vojnog kombija registracije 8885. Takođe, Ale je pokazao izuzetno poznavanje hiljada registarskih oznaka automobila, sličica iz čokoladica “Životinjsko carstvo”, raznih datuma… Skoro da nema sahrane i dženaze u Banjaluci gdje se Ale za pokoj duše umrloga nije pomolio i bacio grumen zemlje. Mahmutović danas živi od invalidske penzije, a lani je bio predložen za Aprilsku nagradu Banjaluke.

Press - 25.09.2013 

No comments:

Post a Comment