Tuesday, May 13, 2014

e-Novine: Splitski gradonačelnik među crnim košuljama

Isti dan kada je predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic u Jasenovcu govorio o pobjedi anifasizna nad fasizmom u svijetu i u Hrvatskoj, kada je istakao da danassnja Hrvatska nije nasljednica fasisticke  Hrvatske porazene u drugom svjetksom ratu i kada je osudio zlocine pocinjene i u Jasenovcu za tu Hrvatsku, na drugom kraju, u Dalmaciji, u Splitu, gradnacelnik tog grada obiljezava pobjedu nad fazismom prisustvom svecanom otkrivanju spomenika fasistickoj IX bojni HOSa... Uostalom procitajte i zakljucite sami...
*******************



Na dan kada je ceo antifašistički svet obeležavao Dan pobede nad fašizmom, u Splitu je prvi čovek grada prisustvovao svečanom otkrivanju spomenika IX bojni HOS-a, nazvanoj po ustaškom pukovniku Rafaelu Bobanu
Deklarativni socijaldemokrata i gradonačelnik Splita Ivo Baldasar odabrao je da Deveti svibnja provede u društvu štovatelja crnih košulja i poglavnika Ante Pavelića, te je došao na otkrivanje spomenika IX bojni HOS-a, koji je postavljen u Ulici Ruđera Boškovića.
Postavljanje spomenika odobrilo je Gradsko vijeće Splita još za mandata Baldasarevog prethodnika, živopisnog Željka Keruma, no sadašnji gradonačelnik očito s tim obilježjem nije imao nikakav problem.
A, trebalo bi. Spomenuta bojna HOS-a je, naime, ustanovljena u jesen 1991, godine, ali, kako podseća Lupiga, kao datum osnutka uzima 10. travnja 1991. godine uz sve prateće poklike Anti PavelićuMaksu Luburiću i ostalim sramotnim pojedincima koji su kolaborirali sa nacizmom i fašizmom za vrijeme Drugog svjetskog rata.
No, Baldasar, inače prvi gradonačelnik jednog grada u Hrvatskoj koji je stao na čelo Povorke ponosa, pokazao je da su granice njegove tolerancije dovoljno široke da prime sve koji drugačije misle, čak i kada promiču mržnju. I više od toga. Lupiga piše da naslednik Željka Keruma ne samo da je zapljeskao kad je ratni zapovjednik postrojbe pukovnik Marko Skejo povikao: "Za dom spremni"; nego je u govoru 9. svibnja opisao kao "dan pobjede nad antifašizmom". A onda je na svoj freudovski lapsus splitski gradonačelnik reagirao priglupim smijuljenjem - što je naišlo na odobravanje gomile crnokošuljaša.
Svečanosti su, osim Baldasara, prisutvovali splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, veliki broj bivših pripadnika te vojne formacije, kao i njihov osnivač Dobroslav Paraga.
“Hrvatski branitelji ne smiju dopustiti da se Hrvatska ponovno okupira iznutra i izvana, ne smijemo šutke promatrati gay paradu u kojoj se zloupotrebljava hrvatska policija, ne smijemo gledati kako se uništava hrvatski nacionalni identitet. Hrvatski branitelji moraju poštivati samo onu garnituru koja će štititi hrvatske nacionalne interese”, poručio je među ostalim Paraga.
Spomenik je blagoslovio don Tomislav Čubelić, koji je istaknuo da je “hrvatska država nastala na krvi, patnji i boli”. “Ne trebamo čekati da se sve odluke važne za Hrvatsku donose iz gradova koji počinju na ‘B’ – Hrvatska ima dovoljno ljudi koji će je znati voditi”, dodao je.
Ako se malo potrudi, možda splitski gradonačelnik nađe neko radno mjesto i za sebe. Oprostiće mu Paraga njegovu sramnu socijaldemokratsku prošlost.

No comments:

Post a Comment