Monday, May 05, 2014

Rob Ford, gradonacelnik Toronta (4)


Komicna (sa primjesama tragedije) saga o gradonacelniku Toronta Robu Fordu se nastavlja.
Nakon sto su mu oduzeli bar 80% ovlasti i nakon sto mu je ostavljeno da bude protokolarna figura, Rob Ford se zabavljao glasajuci, u inat ostalima, protiv nekih vaznih odluka gradske uprave. U vecini takvih glasanja bio je ili jedini ili u velikoj manjini.
Demokratija jednostavno nije predvidjela ovakve slucajeve. Covjek izabran vecinom glasova, skrenuo sa svih civilizacijskih tokova, ne moze tek tako biti uklonjen, jer je i dalje demokratski izabran gradonacelnik. 
Svi pokusaji su se sveli na to da mu se onemoguci da donosi vazne odluke za grad i u tome se uspjelo.
On je sam sebe doveo u poziciju sarlatana kome se vecina normalnih podsmijeva.
U gradskoj upravi ga bezrezervo podrzava jos jedino njegov brat Doug. 
Tek ovih dana se otkriva da je on imao i podrsku iz vrha drzave iz konzervativne vlade sa kojom  porodica Ford gaji dugogodisnje dobre odnosi.

Prije par dana objavljeni su novi snimci. Na jednom od njih nas gradonacelnik drzio pipu za pusenje kokaina sto nije bas poucno za mladje narastaje. A gradonacelnik bi trebao da se ponasa poucno. U nekim drugim, tek objavljenim snimcima, osipa psovke prema nekim saveznim politicarkama, sto isto tako nije poucno, niti preporucljivo.

Izgleda da je "dara prevrsila mjeru" i tim drzavnim politicarima i .... iznenada Rob Ford uzeo neplaceno odsustvo od mjesec dana i otisao da se lijeci od alkoholizma! Otisao je on ustvari da spase zivu glavu od onih koji su ga do sada direktno ili indirektno podrzavali. inateci se onim drugima koji su htjeli da ga se rijese. Politcke igre - kao i svugdje. 
U oktobru su novi izbori za gradonacelnika i Rob Ford je vec otpoceo kampanju ocekujuci da ponovo pobijedi. Mislim da je konacno dolijao i da vise nema nikakvih sansi da se opet dograbi gradonacelnicke pozicije. Vec sada sigurno da je kraj ere tandema brace Ford na celu grada Toronta veoma izvjestan. 

Vec duze vrijeme govorim da problem Toronta i podsmijevanje kojemu je ovaj prelijepi grad izlozen i zadnje vrijeme nije problem u Roba Forda . Problem je u onima koji su glasali za njega i izabrali ga na tu funkciju, ne prepoznajuci tada da je covjek naski receno otkacenko. 
I sam sam medju njima!
Bilo - kako bilo - covjek je postao toliko popularan, da u Americi ne mozes spomenuti Toronto a da ne pitaju za Roba Forda. Kako god da zavrsi njegova politicka karijera, covjek ce zgrnuti milione jer popularnost, a ne kvalitet, donosi dolare. 

No comments:

Post a Comment