Saturday, January 03, 2015

Omer Karabeg: Ponižavanje Srbije


Zašto lideri Srbije sve češće govore o ponižavanju Srbije? Novinar Omer Karabeg je razgovarao sa Sonjom Biserko, predsjednicom Helšinskog odbora za ljudska prava Srbije, i Aleksandrom Popovom, direktorom Centra za regionalizam iz Novog Sada.

SONJA BISERKO: Srbija se generalno oseća poniženom s obzirom na pojačano siromaštvo, samoizolaciju i odsustvo bilo kakve nade da može biti bolje.To osećanje je svakim danom sve jače. Ova vlada koristi to osećanje, ali na vrlo pogrešan način. Umesto da otvara perspektivu, ona svaki svoj neuspeh tumači kao poniženje. Ona optužuje druge, pre svega zemlje u regionu, a onda i Evropsku uniju, da ponižavaju Srbiju - bilo daje reč o uslovima koje Srbija mora da ispuni na svom putu prema Uniji, bilo daje reč o odnosima u regionu. Svaki incident se stavlja u kontekst poniženja.

ALEKSANDAR POPOV: Ovde se naširoko priča o poniženjima koje su nam priredili albanski premijer Edi Rama svojom izjavom o nezavisnosti Kosova i Evropski parlament rezolucijom o Šešelju, ali niko ne spominje samoponižavanje kojem mi sami sebe izlažemo. Uzmimo samo energetski sporazum sa Rusijom. Mi smo pod krajnje ponižavajućim uslovima maltene poklonili Naftnu industriju Srbije Rusiji.

KARABEG: Zanimljivo je kako je Vlada Srbije reagovala na rezoluciju Evropskog parlamenta o Šešelju. Vučić je rekao da Srbija nije vreća za udaranje i da je reč o želji da se naškodi Srbiji. Zašto se Srbija jednostavno nije ogradila od Šešeljevih izjava?
POPOV: Vlada Srbije je samo trebalo da izjavi da čvrsto podržava integritet svojih suseda i da teži da s njima razvija što bolje prijateljske odnose.
BiSERKO: Rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju je posledica ćutanja srpske vlade. Takvim ponašanjem sadašnja vlast je pokazala ignorantski stav prema ratnim zločinima i na neki način reafirmisala radikalni nacionalizam koji opasno ugrožava evropsku orijentaciju Srbije.
KARABEG: Srpski lideri govore da ih svako ponižava osim Rusije, a Rusija ih je najviše ponizila kada je odustala od Južnog toka.
POPOV: Mi smo namagarčeni i sada je veliki problem naših političara kako da to saopšte javnosti. Vlast to ne sme da saopšti građanima, pa se priča o ponižavanju koje dolazi sa Zapada, a ne od našeg omiljenog zaštitnika - Rusije, koja nam napravi štetu kad god može.
BISERKO: Odnos Srbije prema Rusiji zasnovan je na jednoj iluziji, na mitu koji se stalno hrani pričama da mi pripadamo istom civilizacijskom krugu - pravoslavlju, a da Zapad pokušava da uništi taj naš identitet. Međutim, u Evropskoj uniji već postoje tri pravoslavne zemlje - to su Rumunija, Bugarska i Grčka i ne može se reći da one, naročito Grčka, ne neguje svoj pravoslavni identitet.
KARABEG: I ubistvo srpskog navijača u Istanbulu proglašeno je ponižavanjem Srbije.
POPOV: Zaboravili smo šta se desilo sa francuskim navijačem Brisom Tatonom, koji je 2009. godine ubijen u Beogradu.
BISERKO: Turska vlada i njen premijer pozvali su našu vladu i našeg premijera i izvinjavali se. Turska država je uradila sve da se tim ubistvom pozabavi na najozbiljniji način. Srbija, međutim, taj događaj koristi da demonizuje Tursku, koja je važan regionalni partner.
KARABEG: Ivica Dačić stalno govori da Srbija nije banana država. I ostali funkcioneri često kažu: "Mi nismo mali, mi smo jaki i poštovani u svetu."
BISERKO: Ta priča služi da se zamagli realnost u kojoj živimo i nesposobnost da se nešto uradi da bi nam bilo bolje. Srbija je neuređena država. Sve zavisi od jednog čoveka, a institucije nisu sposobne da se bave nagomilanim problemima.
POPOV: Logika je otprilike sledeća: svet nas ponižava, moramo se homogenizovati i odbraniti od tog ponižavanja, manite se penzija I plata.

(Most Radija Slobodne Evrope)

No comments:

Post a Comment