Friday, January 02, 2015

Sule: 1950-e-Nastanak YU Rock 'N' Roll-a- priča No.3



-Vokalni kvartet Predraga Ivanovića je bila muzička grupa koja je izvodila jazz i pop muziku pedesetih i šezdesetih godina 20. vijeka u Jugoslaviji.
Njihova najpoznatija pjesma je pjesma „Pod sjajem zvezda“, koja se pojavila na soundtracku za film Ljubav i moda iz 1960. godine.
1978. godine, grupa je izdala istoimeni album za PGP RTS, koji predstavlja fuziju funka, soula, jazza i popa, a na njemu su se našle nove pjesma, ali i obrade starih klasika.

-Vokalni kvartet 4M osnovao je Ivica Krajač u oktobru 1956. godine u Zarebu. Sastav su nazvali objedinivši inicijale svojih nadimaka (Mali, Medo, Muki i Miro). Tokom šezdesetih godina vrlo su popularni u cijeloj zemlji i postaju jedan od najpopularnijih evropskih šou-kvarteta. Sastav je svoj prvi nastup imao u novembru 1956. godine u Glazbenom Zavodu. Zatim redovno nastupaju u „Variete-u“ (današnjem pozorištu Kerempuh), gdje ubrzo osvajaju brojne obožavaoce mlađe generacija.
Prvi veći domaći uspjeh postižu 1958. godine svojom verzijom pjesme „Na našoj obali“. Tada po prvi put odlaze na Zapad, u Beč, a iste godine objavljuju svoju prvu ploču „Down By The Riverside“.U to vrijeme imali su podršku klaviriste i aranžera Branka Bulića, čije se ime vidi na mnogim pločama tog vremena.1961. godine, nakon turneje po cijeloj Evropi u Zagreb se vraćaju kao zvijezde evropskog nivoa.
Nakon toga 4M postaje glavna televizijska atrakcija, a 1963. godine na Zagrebfestu osvajaju prvo mjesto sa prvim hrvatskim twistom „Platno, boje, kist i twist“.
1969. godine u Madridu predstavljaju Jugoslaviju na Eurosongu i zauzimaju 13. mjesto.

Svoj posljednji nastup su imali 11. decembra 2006. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture, na jubilarnom koncertu povodom 50 godina muzičke karijere Mire Ungara. 

Vokalni kvartet 4M

No comments:

Post a Comment