Friday, January 30, 2015

Omer Karabeg: Zašto teorija zavjere



Zašto je na području bivše Jugoslavije toliko popularna teorija zavere? S novinarom Omerom Karabegom razgovaraju dva istoričara - Dubravka Stojanović iz Beograda i Tvrtko Jakovina iz Zagreba.

DUBRAVKA STOJANOVIĆ: Kad je reč o većinskom mišljenju u Srbiji, za raspad Jugoslavije "krivi su", pre svega, Nemačka, Vatikan i ostale velike sile koje su po tom tumačenju razbile Jugoslaviju, kao i Slovenija i Hrvatska, koje su napustile tu državu i na taj način je srušile. Mi se još nismo pomakl od tumačenja Slobodana Miloševića.

TVRTKO JAKOVINA: U Hrvatskoj imate jednu drugu priču - da Hrvatsku nitko na kugli zemaljskoj nije htio, a da je ona unatoč tome nastala, pa je onda i njezina samostalnost puno specijalnija i posebnija od nezavisnosti svih drugih država u svijetu koje su u to vrijeme postale neovisne.
STOJANOVIĆ: Jedan od načina na koji istorijska nauka potpiruje, ako tako mogu da kažem, teoriju zavere je to što se ona ne bavi poslednjim ratom tvrdeći da to nije moguće. Istovremeno, ono što se uči u školama i što piše u udžbenicima je par exelence teorija zavere. Analizirala sam svih pet-šest udžbenika za osmi razred osnovne škole i četvrti gimnazije. To je jedino tumačenje.
JAKOVINA: U Hrvatskoj je gotovo opći konsenzus da je to što se dogodilo bilo pozitivno i priželjkivano, potvrđeno na referendumu i na izborima i konačno sankcionirano od međunarodne zajednice. Prema tome, raspad Jugoslavije nije upitan, s obzirom - biću malo ironičan - da je Jugoslavija bila smišljena da bi se Hrvate držalo u pokornosti.
STOJANOVIĆ: Tomislav Nikolić se vrlo često bavi storijom, gotovo da drži predavanja o istoriji, i ta njegova tumačenja uvek se svedu na ono što je najjednostavnije - na stereotipe i teoriju zavere. On uvek pominje NATO bombardovanje, a pominju ga i mnogi drugi da bi, kad nemaju argumente, kritičarima zapušili usta, a niko se ne zapita kako smo baš mi došli u situaciju da nas čitav NATO pakt bombarduje i kakva je naša odgovornost u svemu tome.
JAKOVINA: U Hrvatskoj je dominantna priča da Hrvati nikada nikoga nisu napadali, da su se uvijek branili i da nikada nisu osvajali tuđe, dok se to, eto, ne može reći za naše susjede. To je naprosto matrica po kojoj živite.
STOJANOVIĆ: Za teoriju zavere je tipično da u njoj nema logike, tako da cela konstrukcija pada kada počnete da postavljate elementarna logična pitanja. Svaka teorija zavere je uspešna onda kada budi određene emocije. Te emocije su uvek uperene protiv nekoga koji vam navodno radi o glavi. Na taj način se otvara ventil mržnje za strašne socijalne frustracije koje se zbog izuzetno teške ekonomske situacije svakodnevno akumuliraju. Jednom ćete mrzeti susedne narode, drugi put svoje sugrađane koji su drukčiji od vas, treći put Jevreje, četvrti put Angelu Merkel i ko zna koga još. Kod nas se, bogami, taj cilj iz dana u dan menja.
JAKOVINA: Ako postavite logično pitanje, sve konstrukcije o uroti postaju besmislene. Mogu vam odgovoriti jedino tako da vas optuže da ste u najmanju ruku naivni ili da pripadate krugu
urotnika ili onih koji žele sve loše vlastitom narodu. Spomenuću jednu priču koja, doduše, dolazi sa najdesnijih portala. Predsjednik Josipović je lansirao svoju kampanju iz takozvanog Meštrovićevoga paviljona, to je umjetnički paviljon u središtu Zagreba. Ta zgrada, koja spada među najbolje stvari koje je Meštrović uopće napravio, okrugla je, pa su onda napisali da Josipović nije slučajno izabrao takvu zgradu, jer ona ima oblik masonskog okupljališta, pa je onda jasno tko upravlja ovom zemljom. To su djeca udbaša, kada već nema udbaša, i masonski krugovi koji vuku konce ne samo kod nas nego u svijetu, a oni su, zna se, protiv iskonskog hrvatstva.
STOJANOVIĆ: Zašto ljudi pričaju o zaverama? Zato što se, kada o tome pričaju, osećaju nadmoćno. Kada u nekom društvu kažete: "Bože, kako to ne znate, pa taj i taj je mason", onda vi dobijate na važnosti jer, eto, imate ekskluzivnu informaciju. Prema tome, to je i psihološki važno.
JAKOVINA: Ja pratim reakcije mojih studenata, kada im pričajući o nekom političaru ili značajnoj ličnosti onako usput spomenem da je ta i ta ličnost židovskog porijekla. U svakoj grupi u kojoj sam predavao uvijek postoji po dvoje-troje onih koji reagiraju po modelu - aha, zna se, dakle, ko ima vlast nad svijetom. Fascinantno je koliko dugo traju te predrasude, iako ovdje ima vrlo malo Židova.

(Most Radija Slobodna Evropa)

No comments:

Post a Comment