Wednesday, January 10, 2018

Konacno ugrijalo...!

Vec dugo su u Kanadi i istocnom cijelu USA velike hladnoce. Ne da zima izici, prosetati. Kad upekne minus trideset nema ti druge vec drzati se ugrijanog stana, ponekad trgovackih centara, restorana... A onda ti se deset dana takve hladnoce ucini kao tri nedjelje...
Nakon takvog hladno depresivnog perioda konacno je i nama u Torontu malo ugrijalo -  plus dva!
Jos od ranog jutra razmisljam kako cemo u setnju. Sacekasmo da se temperatura podigne do tih plus dva, i odosmo nasom uobicajenom stazom.


I gle,odmah na pocetku staze prilazi nam jato gusaka. Ne mozemo vjerovati, ko da su pripitomljene.  Mi ih slikamo one prilaze sve blize. Poziraju.
Primjeticete razliku izmedju muzjaka i zenki. Perje muzjaka je u divnim bojama koje se prelijevaju. Perje zenki guski je nekako monotono i, za razliku od nekih evolucijski visih zivotinskih  vrsta, muzjaci su mnogo ljepsi.Okruzile nas i vjerovatno ocekujuci hranu. Na zalost u setnju smo posli nespremni. Odlazeci, obecavamo im da cemo im sutra donijeti da nesto pojedu, ali ne i kruh koji prvi pada na pamet. Jer kazu, ovdje u Kanadi, da guske ne treba hraniti kruhom, jer im od njega oboljevaju krila!


Pod uticajem okrutno niskih temperatura prethodnih dana, dobro smo se i obukli i podobukli. Predobro. Na povratku smo se, pod slojevima odjece koju smo nabacili na sebe, poceli znojiti.


2 comments:

  1. I kod nas ovdje na Vrbasu ima takvih ptica. Lijepe su, mi ih zovemo patkama. Kod vas ih je ipak više...
    Uživajte u šetnji, pozdravlja vas Ljilja M.

    ReplyDelete
  2. I meni se cini da su ovo patke. Imaju kratke vratove. Ali, kad sam priupitao, receno mi je da su guske, pa sam to prihvatio. Patke ili guske, pitome su...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...