Friday, January 12, 2018

Dragan Grozdanić: Osma ofenziva


Dok hadezeovci bitku na Sutjesci smatraju totalitarnim mitom, Zoran Restović, predsjednik šibenske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, ističe: ‘Šibenik Sutjesku obilježava i nastavit ćemo je obilježavati svake godine’

Inicijativa Ranka Ostojića, potpredsjednika SDP-a i bivšeg ministra unutarnjih poslova koji je pismom zatražio od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da Sabor postane pokrovitelj 75. obljetnice bitke na Sutjesci, naišla je, očekivano, na zlonamjerne javne napade pojedinaca iz HDZ-a. No jednako je tužno to što se upravo Ostojićev SDP, dok je bio na vlasti, nije ozbiljnije pozabavio inicijativom za pokroviteljstvo Sutjeske.

Razlog za državno pokroviteljstvo Ostojić vidi u neospornoj činjenici da je u toj bici 1943. sudjelovao i poginuo velik broj dalmatinskih antifašista: u sudaru s okupatorom sudjelovalo je 18 tisuća partizana, od čega je poginulo čak 7.526 boraca, njih 3.216 s područja Dalmacije.
Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač poručio je Ostojiću da se poštovanje žrtvama može izraziti bez pokroviteljstva i, važnije, da je ‘ta bitka jedan od sinonima, pače mitova jugoslavenskog komunističkog sustava, za koji znamo da ga je hrvatski narod temeljem svoga Ustava već 1990. godine odbacio’. Kovač dakle bitku na Sutjesci smatra običnim mitom, a poluzaboravljeni as i vrstan poznavatelj historije Darko Milinović izjednačio ju je s totalitarnim sustavom i obljetnicu nazvao ‘događajem koji se obilježava u drugoj državi’.

Zoran Restović, predsjednik šibenske Udruge antifašističkih boraca i antifašista, kaže da Sutjeska zaslužuje sjećanje jer ondje je poginulo čak 4.028 partizana s područja Hrvatske.

- Komentirati Kovačeve ili čije već izjave graniči sa zdravim razumom, jer takvi bježe od istine, činjenica i povijesti. Pa mi upravo svjedočimo činjenici da je Ministarstvo branitelja dodijelilo 50.000 kuna Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, onima koji na bizaran način osporavaju jasenovačke činjenice. Ne trebamo se onda čuditi da Sutjesku nazivaju mitom - kaže Restović.
One koji imaju problema s historijom Restović poziva u šibenske Bilice i sam Šibenik pa neka, kaže, tamo pokušaju izbaciti sjećanje na 51, odnosno 535 poginulih boraca na Sutjesci.

- Šibenik Sutjesku obilježava i nastavit ćemo je obilježavati svake godine. Sabor je puno puta pokazao svoje lice pa je i odgovor na ovu inicijativu bio očekivan. Kontinuirano nam netko Hrvatsku hoće uvesti u Endehaziju i osporiti sve ono što je partizanski pokret napravio kako bi zemlju svrstao na pobjedničku stranu. Sabor je odgovoran za Ustav koji napada, a ministarstva koja su proizvod vlade iz tog Ustava negiraju antifašizam - ističe Restović.


Dragan Grozdanić (Novosti)

No comments:

Post a Comment