Wednesday, January 17, 2018

Moj odgovor Mariju

Druge moj Mario,

Gledam kosarku, Raptorse i Filadelfiju. Ponedjeljak je. Utakmica pocela u 1 poslijepodne. Malo prerano za utakmicu, ali taman za penzionere. Malo mi dosadna. Raptorsi ocajni - gube.
Volim tvoj stil,  tvoje opise - kratke, jezgrovite recenice. Poredim sa mojim stilom. Neuporedivo. 
Moja svaka recenica predugacka, preopsirna, kao da u jednoj recenici hocu sve da objasnim i opisem ne pustajuci citaocevoj masti da radi... 
  
Prije neki dan mi ovdasnji i dugogodisnji prijatelj preporuci da pogledam Hadzifejzovicev intervju sa nasim kolegom Mirsadom Hadzikadicem. Prijatelj mi je, inace, nepopravljivi optimista. I ja sam nekada bio optimista, ali nakon svega sto smo prozivjeli, moj optimizam je pokoleban i oprezan.
Poznavajuci Miska, kako smo, sjecas li se,  Mirsada zvali na Fakultetu, siguran sam, da on svojim ljudskim i strucnim kvalitetima, znanjem i razultatima koje je do sada postigao svakako zasluzuje podrsku za predsjednika bilo koje drzave svijeta. Ali bilo koje normalne drzave. Da li su drzave na Balkanu normalne? Da li je BiH normalna drzava? Sumnjam u pozitivan odgovor na oba pitanja.

Susret nekadasnjih clanova Izvidjackog kluba 22. april:  Jadranko Djurakovic, Ratko Stamenic i Mirsad Hadzikadic

Da li se BiH moze graditi na "gradjanskoj", bolje reci "nenacionalnoj" platformi sto ce, ako sam dobro razumio, biti Mirsadova platforma? Mislim da je, jos pred nas zadnji rat, lazni jugosloven Ejub Ganic i njemu slicni, koji je odmah nakon sto je izabran na gradjanskoj - jugoslovenskoj platformi, presao u nacionalnu SDA stranku, unistio gradjansku platformu za dugi niz godina. Taj niz jos traje i ne mislim da je realno ocekivati da su sazreli uslovi da se ove godine promijeni. U pravu si kad kazes da je nacionalno-nacionalisticka struktura BiH suvise dobro organizovana i jaka. Ni ti, ni ja, a ni Mirsad, koji, na zalost, toga nije svjestan, nismo tipicni predstavnici velike vecine BiH glasaca. Mi smo, zapravo, u velikoj - ogromnoj manjini i zato, koliko god bih zelio da se varam, Mirsad Hadzikadic i njegova platforma nemaju sansu. O kulturi politickog dijaloga, o kulturi uopste Mirsadovoj kao i onih kojima ce se on suprotstaviti ne zelim ni govoriti. Bojim se da si ti i tu u pravu. Mirsad ce dozivjeti veliko razocarenje. Nije to BiH u kojoj smo mi rasli i zivjeli! Nisu to Bosanci kakvi smo mi nekada bili! (O tome koliko ja tu Bosnu i Hercegovinu, i takvu kakva je i dalje volim - necu ovog puta! Jer ta ljubav, zbog svega ranije recenog, vjerovatno zasluzuje neka medicinska ispitivanja.)
Bio bih presretan kada bi me Mirsadov izbor za clana Predsjednistva BiH, naravno bez pomoci nacionalnih bosnjackih partija, razuvjerio. Znacilo bi to da imamo sansu da dozivimo vrijeme kada ce BiH biti  na putu da postane normalna drzava. To vrijeme ce neminovno doci. Pitanje je - kada?!

Raptorsi izgubili. Gledanje utakmice - izgubljeno vrijeme, ali sam ti bar napisao pismo.

Pozdravljam te,
Predrag

************************

Na kraju, i pored skepticizma koji smo i Mario i ja izrazili, a koji nije uzrokovan nasim odnosom prema Mirsadovoj kandidaturi vec prema situaciji u BiH, u znak podrske njegovoj kandidaturi objavljujem i  Mirsadovo pismo objavljeno na FB zidu Ratka Stamenica:

Poštovani prijatelji, hvala svima na riječima podrške i ponudi za pomoć. Odziv je zaista bio izuzetan i iznad svakog očekivanja, širom Bosne i Hercegovine i svijeta. Svaka riječ podrške i sve vrste pomoći su više nego dobro došle. Da bismo poboljšali komunkaciju sa vama i koordinirali vaše uključenje u aktivnosti ovoga, sada možemo reći, pokreta, kreirali smo Facebook stranicu Platforma za progres. Platforma za progres nije stranka. To je pokret koji će omogućiti promociju i realizaciju ideja naznačenih u mom razgovoru sa Senadom Hadžifejzovićem 12. januara u "Face to Face" segmentu Centralnog Dnevnika FaceTV. Isto tako, Platforma za progres će podržati nezavisne kandidate na parlamentarnim i opštinskim izborima čija platforma je odobrena od strane Platforme za progres. Molim vas da se povežete sa nama putem Facebook stranice Platforme za progres kako biste mogli (a) dobijati informacije o našim aktivnostima, (b) obezbijediti komentare i savjete, i (c) ponuditi vrste pomoći koje vam najviše odgovaraju. Pored toga, sada je izuzetno važno da se organizujemo po gradovima i zajednicama i dopremo do što više ljudi kako bi shvatili našu poruku i izašli na glasanje. Mi ćemo to koordinirati, ali nam vi trebate reći u kojim ste sredinama voljni da djelujete. Web stranica će također uskoro biti pokrenuta. Hvala.

No comments:

Post a Comment