Friday, January 26, 2018

Cvetković: Istina je, Srbi i Hrvati su braća, ili to ne smije da se kaže?



Selektor rukometne reprezentacije Srbije Jovica Cvetković oglasio se povodom burnih reakcija javnosti na njegovu raniju izjavu da "očekuje punu podršku braće Hrvata u meču sa Francuskom" i objasnio zbog čega je to rekao.
Cvetković je u najavi meča sa Francuzima, između ostalog, rekao i da bi bio srećan ukoliko njegovi igrači dobiju svjetske šampione i pomognu Hrvatima da odu u polufinale, piše Sport klub.
"Vidim da je moja izjava izazvala burne reakcije, ali znam šta sam rekao bez trunke kajanja. Četrdeset godina smo živjeli kao braća, pomiješane krvi, zajedničkih slava, Božića i Bajrama. Bilo nam je lijepo. Izrekao sam istinu koja ne smije da se kaže", rekao je Cvetković, a potom nastavio u istom tonu:
"Hoćemo li ćutati i pokazati da smo mrtvi, samo toga nismo svjesni, čekamo da nam jave? Hoćemo li našoj djeci narednih 40 godina ostaviti pogrome, oluje, klanje ili pak pokazati da postojimo dajući im djelić našeg srećnog djetinjstva kada nismo znali za razlike među ljudima? Hoćemo li ih ostaviti u getima malih državica ili otvoriti širinu naše prošlosti kada su nam svi putevi u svijetu bili otvoreni? Da li ćemo se zadovoljavati što ovakvi mali, ništavni, slijepi, predstavljamo klozet Evrope?".
Iskusni stručnjak je istakao i da bi najbolje za sve na ovim prostorima bilo ukoliko bi naučili da praštaju.
"Ne, ne bi trebalo zaboravljati, ali treba praštati zbog budućnosti koja za našu djecu na ovim prostorima zavisi samo od naše svijesti. Baš me briga za sve one politike koje nas dijele, kao i za sve "velikosrbe", "velikohrvate", "velikobošnjake, "velikoalbance", koji našoj i svojoj djeci kopaju grobove", zaključio je Cvetković. 
(Vijesti online) 

No comments:

Post a Comment