Saturday, May 03, 2014

NBA dozivotno suspendovao vlasnika kluba

Donald Sterling i djevojka mu V. Stiviano

Ono sto prije desetak - dvadesetak godina ni najmastovitiji um nije mogao zamisliti, danas je svakodnevna stvarnost. Ko je mogao zamisliti da ce samouvjeeni 80-to godisnji  multimiliarder, vlasnik svega i svacega - pa i NBA kosarkaskog kluba LA Clipers, dobrotvorac i donator siroke ruke, sevac na baterije Donald Sterling  "past"i. I to kako pasti! 
Otresti na nagori moguci nacin - na rasizam! 
Malo naljutio svoju bivsu (ili sadasnju,  jos nije definitvno potvrdjeno) djevojku V. Stiviano i eto ga, cijelom svijetu dostupan snimak njihovog privatnog telefonskog razgovora u kome joj on, potaknut starackom ljubomorom, kaze da mu ne smeta ako sa svojim crnim prijateljima ( kosarkasima medju kojima i M. Johnson) radi sta joj volja, ali mu smeta kad se slika s njima i to objavljuje po inernetu. 
Donald Sterling i supruga mu Shelly 
U demokratskom svijetu mozes raditi svasta, govoriti jos vise i slobodnije, ali biti rasista - e, to u demokratiji ne prolazi. Da li je siroti Donald rasista ili mu se u nastupu ljubomore samo omaklo u pogresnom momentu, nije ni vazno. Nevina djevojcica V. Stiviano slucajno snimila razgovor i, ni sama ne zna kako, snimak se nasao na internetu. Kazu sada, da je Donald i ranije imao slicnih izliva ljubavi ali neki drugi pitaju, kako to da covjek posta rasista u 80-toj godini nakon 33 godine u NBA, kako to da je rasista covjek koji je prije manje od godine zaposlio trenera crnca i dao mu neogranicene ovlasti u klubu.  
Donald je, kazu i ranije bio pod istragama i kaznjavan zbog ispada koji su zataskavani na razne nacine. Mozda je on nekima vec ranije stao na zulj pa su ga cekali sa ovakvim necim da ga se rijese iz kosarke. Svasta covjek moze ocekivati u demokratiji.
Elem, NBA je reagovala munjevito. Snimak se na internetu pojavio u subotu; Isti dan digla se kuka i motika. Bivsi i danasnji igraci ne govore o playoff utakmicama vec o Donaldu i njegovom rasizmu. Sindikat igraca prijeti bojkotom ako se Donald ne otjera iz NBA. Cak i predsjednik USA se ocituje s time u svezi ( hajde da malo obogatim rjecnik nepravedno potisnutim varijantama). Vec u ponedjeljak komesar lige Adam Silver objavljuje sta je Donaldu odrezano: dozivotna zabrana prisustva kosarkaskim utakmicama, treninzima, kancelarijama, kosarkaskom poslu uopse, kosarkaskoj lopti, slovu k...(KKK se ne ocituje glede ove afere ili ih sredstva informisanja ignorisu, nisam stigo provjeriti.). Niko ne spominje sta je o svemu tome rekao onaj koga se to najvise tice. Jedino je potvrdio da je na snimku njegov glas. Nista vise. Ni pravo da se brani izvlacenjem iz konteksta, ni pravo da kaze da on nije ili jeste rasista. Nema prava kad je demokratija pritisnuta.
Sve u svemu, covjek , zasluzeno ili ne, "najeb'o k'o zuti". (Da i ja sad ne najebem zbog ovog "zuti", jer mi nije jasno sta ta boja predstavlja u ovoj nasoj uzrecici).  Komesar lige pobrao sve lovorike za svoju hrabru, odlucnu i brzu akciju. Popularniji medju igracima, i sadasnjim i bivsim, kao nikada do sada. NBA liga jedinstvena i snaznija nego ranije vraca se utakmicama i playoff-u.
Ostaje jos samo mala sitnica da se Donald prisili da proda klub koji je njegovo vlasnistvo vec 33 godine. E, posto je nedodirljivost privatnog vlasnistva jedna od osnova demokratije - tu mogu nastupiti poteskoce. Kako to izvesti ako vlasnik ( Donald) nece da proda svoje vlsnistvo pod ovakvim pritiskom? Tu sada nastupaju, i naravno oblizuju se od slasti, advokati. Tu nastupa njihovo carstvo! Kako izvuci sto veci dio kolaca, a sve sa ciljem odbrane demokratije?!
To cemo doznati malo kasnije. 
U svakom slucaju, mrska Rusija i njena invazija na Ukrajinu je, bar na trenutak, dobila konkurenta u nezavisni svjetskim, a posebno USA medijima. 
Ne, na zapadu nema propagande. Propaganda je privilegija komunistickog Istoka i nerazvijenog svijeta...

1 comment:

  1. I to se zove americka demokratija! Osude te unaprijed u roku od dva dana bez tvoje rijeci odbrane.
    Dragana

    ReplyDelete