Wednesday, February 03, 2016

Americki izbori - lekcije iz demokratije

Preksinoc je u americkoj drzavi Ajova (Iowa) odrzan prvi krug americkih izbora. Finale izbora ce se odrzati tek u novembru ove godine, ali prije toga politicke partije, Demokratska i Republikanska, treba da utvrde svoga kandidata. Znaci, ovaj prvi krug je izbor  na nivou partija. Preksinoc su americki glasaci, po prvi put u ovom izbornom ciklusu, imali mogucnost da glasaju i kazu svoje misljenje o kandidatima. U analizama neposredno nakon glasanja ti se rezultati porede sa predvidjanjima raznih anketa i na osnovu toga, kao i na osnovu  proslih rezultata izbora u toj drzavi, procjenjuje se, predvidja, gata kakvi bi mogli biti rezultati u ostalim drzavama i ko bi mogla biti dva kandidata u novembarskim izborima.


Pune ruke posla za "sedmu silu" koja osniva timove, stabove, nastoje da obiljeze svaki detalj, da predvide sto tacnije kako bi to kasnije isticali i pravili se sto pametnijima, obavjestenijima - analiticnijim. Jer analiticari na najgledanijim televizijama se ovdje placaju debelim dolarima. Ne znam kako je to kod nas, ali sumnjam da su milioni dolara u pitanju kako je to u Americi.
Sinocni rezultati su pokazli da samostalni replublikanac Donald Trump nije toliko ubjedljiv favorit kako su prognoze pokazivale. Plasirao se na drugo mjesto; za dlaku treci. A sta je i mogao ocekivati kad je na nekoliko dana pred prvi izborni krug sa govornice doslovno rekao da su glasaci Ajove glupi i nije htio ni da ide na javnu raspravu u toj drzavi jer mu se voditelj rasprave nije svidjao. Po mom misljenju - predobro je i prosao. Ali cinjenica je da on kampanju sam finansira, vodi je potpuno nekonvencionalno, da je u sustini truli ali i naduveni milijarder. istina, mora mu se priznati da svoje misljenje kaze veoma jasno i da od njega ne odstupa. Sve u svemu, on se i dalje smatra najvecim favoritom medju republikancima a po mom misljenju je i najopasniji po svjetski mir.


Kod demokrata preksinoc mrtva trka favorizovane Hilari Klinton i Berna Sandersa. Hilari je svima poznata. Bolesno ambiciozna, vrijedna, nevjerovatno ogranicenih mogucnosti, no izgleda da joj to niko jos nije dovoljno jasno rekao. Ali Klinton klan ima iza sebe i danasnjeg predsjednika i sve one koji su godinama glasali i podrzavali Bila, a Bil,  posto vise ne podrzava javno svoje Monike - vratio se kuci i podrzava svoju ponosnu zenu.
Bolesno i u isto vrijeme - opasno.


Medjutim ovi izbori, bar za sada, imaju i svoju svijetlu tacku. Demokrata Berni Sanders; dugogodisnji politicar. Na zalost u svojoj je 75. godini i to ce vjerovatno biti odlucujuci razlog ako izgubi ovogodisnje rezultate od Hilari. Cak ni on sam ne vjeruje da moze pobijediti na ovim izborima. Njegov cilj je da kroz kampanju obavijesti americku javnost o realnim problemima i greskama koje se godinama cine u unutrasnjoj i spoljnoj politici.  On ukazuje na korumpirane politicare i poslusne medije pokusavajuci da pokrene pokret u Americi zasnovan na liberalnim vrijednostima kojima je privrzen. Do sada, to mu uspijeva. Na svojim idejama koje su daleko blize socijalizmu nego li kapitalizmu pokrenuo je lavinu mladih kojima obecava da ce zakonima razbiti sistem koji omogucava mlijardererima da crpe krv nize klase, da ce uvesti besplatni zdravstveni sistem, preraspodijeliti kapital sa vrha prema siromasnijima, izvesti Ameriku iz bespotrebnih ratova po svijetu... I sve to on govori sa tolikim entuzijazmom, mnogo vecim od svih ostalih kandidata. Izvanredan je u direktnim debatama.
Jednostavno, predsjednik Amerike za pozeljeti...
Ali, budimo realni oko! Njegove ideje ce proci kod mladih i obespravljenih, ali ne i u cijeloj Americi a posebno medju trulim kapitalistima koji vrte poslove i pare i koji zaposljavaju radnicku klasu. Bice dovoljno da ti kapitalisti isprepadaju glasacku radnicku klasu da ce, ako Sandersa izaberu za predsjednika, izgubiti svoje poslove, da ce Amerika oslabiti u svijetu, da ce propasti -  i Demokrate ce umjesto Sandersa izabrati Hilari kao svog kandidata.

A to za mene znaci da cu cesce prebacivati na drugi kanal jer cu je cesce vidjeti na ekranu. Stomak mi je vise ne vari - ni nju, ni njenog, sad vec prepariranog sevca, ni Moniku, ni svu sminku i prazninu koju donose svojim prisustvom.
Donalda jos uvijek mogu gledati bar par minuta. On bar redovno nesto zanimljivo bubne... Bombas...


Ako Donald negdje usput zabrlja ili naprasno odustane od politike, republikanci ce vjerovatno izabrati Ted Kruza, inace rodjenog u Kanadi od roditelja Amerikanaca, jer se on pokazuje kao kandidat ciji izbor za predsjednika bi donio najmanje rizika. Eto sada i ja predvidjam da bih se, ako pogodim kasnije mogao praviti pametan, a ako ne pogodim - nista ne rizikujem!
Ali, ja zaboravih da ovi izbori nisu zbog mene, da nisu cak ni izbori u mojoj zemlji i da mene zapravo zabole cosak za rezultate tih izbora.
Da li je bas tako?!

No comments:

Post a comment