Saturday, May 21, 2016

Komarica, Blajburg i Banjaluka


Postovao sam biskupa Komaricu zbog mnogih razloga. Covjek odrastao u Banjaluci. Druzio se sa nekima koje poznajem. Ostao u Banjaluci tokom i nakon zadnjeg rata. Branio sto se braniti moze. Branio ljude, pokusavao sastaviti pokidane odnose. Bio jasan i hrabar izrazavajuci svoje stavove,  uvijek odmjeren nastojeci da ne povrijedi prava drugih.
Takvog sam ga ja do sada dozivljavao.

I onda, prije neki dan, desi se pomen drzave Hrvatske zrtvama Blajburga. I na tom pomenu banjalucki biskup Komarica! I rece da je za njega Banjaluka - Blajburg!
Da li je mogao izabrati gore mjesto i poredjenje?!
Da se podsjetimo: U Blajburgu su antifasisti - partizani, u borbi ili bez borbe, pobili hiljade (kazu, stotine hiljada) ustasa, koje su prethodne cetiri godine pobile (kazu, stotine hiljada) Srba, Roma, Zidova i Hrvata koji su im se suprotstavili.
Naravno, i u Banjaluci se tokom proslog rata desilo i protjerivanje i zlocini prema Hrvatima, Muslimanima i svima koji se nisu slagali sa vladajucom politikom.
Komarica vjerovatno ima razloge i zna zasto se sada na Blajburgu, dvadeset godina nakon zadnjeg rata, svojim dolaskom svrstao sa ustasama. Moze se i razumjeti da svesteno lice ne dijeli svoje vjernike na antifasiste i fasiste, ali svakako ima nacina da se zlocini osude. Izjednacavati zlocine, pravdati zlocine svojih zlocinima drugih, sigurno ne doprinosi pomirenju.

Nije Komarica mogao izabrati gori trenutak da dolije jos malo ulja na vatru pod vec kljucali balkanski, bosanski i banjalucki lonac.
Nije mogao dodati bolju loptu na zicer svim nacionalistima, vlasti koja podilazi nacionalistima, prikrivenim i otvorenim fasistima svih boja.
Oni, vec sada, napadajuci ga svim mogucim sredstvima, poentiraju za svoje timove...

No comments:

Post a Comment