Sunday, May 01, 2016

Prije 100 godina

Danas je Prvi maj. Uz cestitke za ovaj veliki praznik Mario je odabrao tekst Miroslava Krleže  o proslavi Prvog maja prije 100 godina.

Sretan vam Prvi maj!


*****************

Miroslav Krleža: 1. SVIBANJ U STRELJAČKIM JARCIMA.

Gospojinsko društvo »Hrvatski Zitin dom« održalo je jučer pod predsjedanjem presvj. gdje Ide Žepić skupnu sjednicu, na kojoj je vijećano o svim atrakcijama, koje se imadu upriličiti na proslavi prvog svibnja u streljačkim jarcima. ...
Proslava prvog svibnja će biti, kako je već javljeno, upriličena u streljačkim jarcima i to otpočevši u 6 sati u jutro... Blagajna se otvara u pol šest sati, te je k ovoj proslavi ulaznina snižena, prema kojoj se plaća za odrasle 50 filira.
Streljački jarci će biti za ovu prigodu svježim zelenilom zaodjenuti.
Vojnička glazba započima svirati u 6 sati u jutro, te ostaje ondje do 9 sati prije podne.
Za zajutrak će biti po odbornicama gospojinskog društva podvoreno čajem, kavom, onda sir sa vrhnjem, naresci od šunke i salame, te razne poslastice.
Da se naše gradjanstvo kod ove prigode upozna što bolje sa ratnim uredbama, uspjelo je priređivačkom odboru »Zitin doma« da nabavi dva ogromna prenosna brzovara iz ruskog ratišta, u kojima će se kuhati Rabusove kobasice sa hrenom, a koje su kotlove naše trupe osvojile. Za što bolju aprovizaciju kod prvosvibanjske proslave priposlao je Presečky iz Samobora nekoliko burenca svoje »Muštarde«. Razumije se, da će se ondje naći izvrsna čaša pive, a u ranu zoru i domaće šljivovice.
U sredini prostora streljačkih jaraka bit će postavljena ogromna svibanjska breza (Maibaum), urešena sa raznim nagradnim predmetima, koji će se kao počasni dar izručiti pethiljadatom posjetniku svibanjske proslave. Kod izručenja ovog počasnog dara biti će ispaljeni hici iz srpskih topova, koji su postavljeni u streljačkim jarcima.

»Obzor«, Popodnevni list, 24. IV 1916, br. 114, str. 3.
(iz Miroslav Krleža: DNEVNIK 1914-17, Davni dani, Sarajevo, 1977.)

No comments:

Post a Comment