Friday, May 06, 2016

Katastrofalni pozar u Alberti (Kanada)

Prije dva dana Fort McMurray, mjesto sa 80-90 hiljada stanovnika na sjeveru Alberte zahvatio je strasan pozar. Uzroci pozara se jos uvijek ne znaju, ali se vec pojavljuju razne ozbiljne i neozbiljne teorije. Od neozbiljnih, da je to osveta prirode jer se u tom kraju proizvodi nafta na najnezdraviji nacin po okolis, do ozbiljnijih da je vatru ovih razmjera pomogla suha zima, neuobicajeno i toplo vrijeme, sto se opet vraca na klimatske promjene uzrokovane nebrigom covjeka o prirodi.
U ovom momentu, kada vatrena stihija nije pod kontrolom, kada je 88 hiljada ljudi hitno i prisilno evakuisano, kada se ne zna broj onih koji su izgubili svoje kuce i sve sto su imali, ali se pretpostavlja da je skoro 2000 kuca vec nestalo u plamenu, uzroci nisu ni bitni. Bitno je pomoci ljudima u nevolji, zbrinuti ih prvo, poslati pomoc u flasiranoj vodi , obuci, odjeci... Kanadjani su uvijek pomagali ljudima u nesreci na bilo kojem kraju svijeta. I sada, kada je nesreca desava u Kanadu, Crveni krst Kanade i mnoge druge dobrotvorne organizacije su mobilisane. Crveni krst je do sada prikupio preko 30 miliona dolara.Preko stotinu profesionalnih vatrogasaca iz Ontarija je mobilisano i vec su, sa svom opremom u Alberti.
Kazu da je ovo do sada najveca tragedija koja je zadesila Kanadu. Ne pominje se broj ljudskih zrtava. To bi moglo znaciti da ih nema i da je evakuacija bila pravovremena. O materijalnoj steti je prerano govoriti, ali je neki vec sad procijenjuju na 9 milijardi dolara.
















No comments:

Post a Comment