Saturday, May 14, 2016

Nakon protesta i mitinga - pobijedio nacionalizam

Prvo i najvaznije: Velika je sreca i treba biti zadovoljan sto su oba mitinga, kako god da su ih nazvali, prosli bez sukoba.



Drugo: Drugacije nije ni moglo biti jer, na osnovu onoga sto se moglo cuti i vidjeti, oba mitinga su imala isti cilj: Jacanje srpskog nacionalizma. Jedina razlika izmedju dvije opcije ponudjene na mitinzima je put kojim doci do tog cilja: Jedni to vide u smijeni trenutne vlasti u Republici Srpskoj - drugi u cuvanju pozicije vlasti.


Trece: Oba mitinga su pokazala da oni koji misle drugacije i od jednih i od drugih, nisu dosli ni na jedan miting. Oni zive u svojoj cauri nadajuci se da ce se pojaviti ili roditi neko ko ce uraditi posao i za njih i njihovu djecu. Ili su izgubili svaku nadu i cekaju svoj bioloski kraj.


Cetvrto: Nakon ovih mitinga potpuno je jasno da u Republici Srpskoj, a moze se slobodno reci i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ne postoji ni volja ni snaga koja bi svojom kriticnom masom pokrenula bilo kakvu promjenu na bolje.


Peto: I jedni i drugi su klicali stvaraocima Republike srpske, ratnim zlocincima Karadzicu i Mladicu i njihovoj djeci. Djeca su sada, ili ce uskoro biti, ravnomjerno rasporedjeni u vlasti i "opoziciji".


Mogao bih ja jos nabrajati, mozda i pojedinacno o ucesnicima, ali mislim da ne vrijedi, jer jedino sto je potpuno jasno nakon ova dva mitinga je da je nacionalizam jos jednom odnio ubjedljivu pobjedu nad demokratijom i slobodom.

No comments:

Post a Comment