Thursday, November 09, 2017

Parkić u novom ruhu u januaru


Vesna Popović


Pješačka staza popločana granitom, drvoredi sa obje strane šetališta, te nove klupe u sjenci krošnji drveća činiće poboljšano lice "parkića", čija rekonstrukcija bi trebalo da bude završena najkasnije u januaru iduće godine.

Riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije pješačke zone u ulici Bana Milosavljevića, kojom je trenutno obuhvaćena zona od Hrama Hrista Spasitelja prema spomeniku banu Milosavljeviću.
U Gradskoj upravi su rekli da je urađeno dosta toga, iako se, kako kažu, možda to na prvi pogled ne vidi jer je većina dosadašnjih radova bila pod zemljom.

- Postavljena je kablovska kanalizacija, vodovod, elektroenergetska kanalizacija, a u toku je postavljenje instalacija na sistemu za navodnjavanje drveća - rekli su u Gradskoj upravi.
Napomenuli su da preostaje da se uradi drenaža, ugradnja podužne kanalice, te priprema podloge za asfaltiranje.
- Biće izrađeni i temelji za klupe oko drveća i postavljene nove klupe. Nakon asfaltiranja te površine biće ugrađene granitne ploče, montirana rasvjeta, korpe za otpatke i posađeno novo drveće - precizirali su u Gradskoj upravi.
Dodali su da je za rekonstrukciju zaduženo preduzeće "Kozaraputevi", koje je počelo sa radovima 25. septembra.
- Rok prema ugovoru je 120 dana od dana uvođenja u posao, a rekonstrukcija se odvija prema utvrđenoj dinamici i bez zastoja - rekli su u Gradskoj upravi i dodali da je za nju izdvojeno iz budžeta grada oko 400.000 KM.

Tokom dosadašnje rekonstrukcije "parkića" uklonjeno je i više stabala pajavca, za koja je utvrđeno da su u lošem stanju. Preostala, zdrava stabla lipe, koja se nalaze u "parkiću", biće zadržana. Prema glavnom projektu rekonstrukcije tog dijela pješačke zone, planirano je da se zasadi ukupno 15 stabala u novom drvoredu. Predviđeno je da budu posađena stabla tulipanovca. Riječ je o sadnicama starosti oko 10 godina, koje će biti posađene u finalnoj fazi rekonstrukcije.

Banjalučani se nadaju da će rekonstrukcija "parkića" biti završena prije predviđenog roka.
- Ide proslava Nove godine i veliki broj događaja i koncerata će biti na Trgu Krajine. Bilo bi dobro da umjesto gradilišta koje blokira prolaz svi radovi budu završeni i da možemo šetati novom pješačkom zonom - kazala je Banjalučanka Biljana Đorđić.

Fontana kod Pozorišta
Plan rekonstrukcije kompletne pješačke zone koja obuhvata ulice Veselina Masleše, Bana Milosavljevića i dio Aleje Svetog Save predviđa i izgradnju fontane.

- Ona bi se nalazila ispred zgrade Narodnog pozorišta RS. Biće izgrađena kada grad bude u mogućnosti da obezbijedi nova sredstva za nastavak rekonstrukcije pješačke zone od "parkića" prema Narodnom pozorištu - rekli su u Gradskoj upravi.

Glas Srpske

No comments:

Post a comment