Monday, February 05, 2018

Josipović: Dačić zaboravlja da je i u Srbiji bilo Holokausta


ZAGREB - Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio da je dolazak Aleksandra Vučića u Zagreb prilika da dvije države završe besmislen i štetni "rat drugim sredstvima".
"Grabar Kitarović i Vučić imaju priliku da tu zlu spiralu prekinu i vrate naše odnose u mirnije vode", napisao je Josipović u autorskom tekstu za Glas Amerike i dodao da taj rat šteti narodima, državama i pojedincima.
On je istakao da su vrijeme njegovog i predsjedničkog mandata Borisa Tadića karakterisali "uspon i snažno poboljšanje odnosa, ali ne i rješavanje svih i brojnih otvorenih pitanja", ali je njihova saradnja "bila podvrgnuta kritikama nacionalista i desničara u obje države".
"Konačno, desne, nacionalističke stranke uzele su sve poluge vlasti u obje države i rezultat nije izostao: odnosi Hrvatske i Srbije, obilježeni stalnim verbalnim sukobima, medijskim podbadanjima i ozbiljnim političkim sporovima vraćeni su lijep broj godina unatrag", ukazao je bivši hrvatski predsjednik.
Prema njegovim riječima, huk nacionalističke mržnje koji se čuje sa stadiona, poplava Fejsbuk mržnje, neodmjerene i uvredljive izjave političara s obe strane kao da su uspostavile "svojevrsni 'perpetuum mobile' – međudržavnu politiku neprijateljstva u funkciji domaćih politika koje se radikalizuju i traže sve oštrije riječi na međunarodnom nivou".
Josipović je ocijenio da treba pozdraviti samu činjenicu da Vučić dolazi u Zagreb, kao što treba podržati predsjednicu Grabar Kitarović da ne podlegne, kako je naveo, kako joj se to često događalo, desničarskim protivnicima bilo kakve saradnje sa Srbijom.
On je dodao da bi predsednici dvije zemlje morali da nađu način da otvorena pitanja, posebno iz vremena 1991-1995, deideologizuju i da ona konačno nastave da se rješavaju.
U tom kontekstu, Josipović je posebno naveo utvrđivanje sudbina nestalih, jer je u Hrvatskoj na listi nestalih gotovo podjednako Srba i Hrvata, pitanje zaštite manjinskih zajednica, povratak izbjeglica koje žele da se vrate i uređenje statusnih i ekonomskih pitanja, kao i rješavanje pitanje granice na Dunavu.
Josipović je, međutim, upozorio da, za razliku od Srbije, gdje je predsednik države ujedno i šef najveće stranke na vlasti, Hrvatska predsjednica bez dogovora s Vladom i njene kooperativnosti neće moći da garantuje da će "lijepe riječi koje se očekuju biti pretočene u praksu".
Bivši predsjednik Hrvatske u autorskom tekstu osvrnuo se i na polemiku Beograda i Zagreba povodom izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav" u sjedištu UN u Njujorku, rekavši da je to nastavak "rata drugim sredstvima" Srbije i Hrvatske, "upravo ono što bi predsjednici trebalo da prekinu".
On je naglasio da i njega zabrinjava "ustašofilija" u Hrvatskoj, ali i da motivi šefa srpske diplomatije Ivice Dačića u kritici Hrvatske u UN "nisu bili časni, ni korektni", već je njegov govor na otvaranju izložbe bio "suptilno huškački".
"Ne samo što je intonacija govora bila uveliko u funkciji dnevnopolitičkih prepucavanja Zagreba i Beograda. Ne samo ni zbog nemalog broja netačnosti koje je izrekao i koje ne mogu biti slučajne. Između ostalog, spominjao je stotine hiljada žrtava Jasenovca, partizanski pokret u kojemu su, po njemu, praktično jedini bili Srbi, a kao svjedoka hrvatskih zločina protiv Jevreja, Srba i ostalih zazvao je Ivana Gorana Kovačića, ne spominjući da je zaklan od četničke ruke. I on, i mnogi, mnogi drugi, i Hrvati i Srbi", naveo je Josipović.
On je rekao da glavni razlog za negativnu ocjenu Dačićevog govora nije kritika hrvatskog revizionizma, nego odsustvo kritike srpskog.
"Dan kada se sjećamo Holokausta treba da bude prije svega prilika za pogled u vlastito dvorište i vlastite grijehe. Dačić zaboravlja da je i u Srbiji bilo Holokausta, da je od oko 17.500 Jevreja u Srbiji pod marionetskom vlašću Nedićeva Srbija pobila njih oko 15.000. Zaboravlja da su Jevreji i u Srbiji nosili žute trake i da je već 1942. konstatovano da je Srbija 'Judenfrei zemlja'“, napisao je pored drugog Josipović.
On je rekao i da su ustaše i četnici zajedno ratovali na strani nacista protiv partizanskog pokreta otpora koji je vodio Josip Broz Tito i zapitao se kako se Dačić kada je govorio o revizionizmu "nije sjetio koji su sve ratni zločinci, od samog Draže Mihailovića pa do Kalabića i drugih glavešina raznih pokreta koji su služili fašistima sudski rehabilitovani u današnjoj Srbiji".
"Da su Hrvatska i Srbija željele iskreno da obilježe Holokaust, prije svega bi osudile zločine svojih kolaboracionista. Poklonili bi se žrtvama bez selektivnosti i licitiranja brojkama", naglasio je Josipović.
Osvrnuvši se na Dačićevu izjavu o broju ubijene djece u logoru Jasenovac, Josipović ga je uputio da hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću uputi "onaj popis kojim prijeti o dvadesetak hiljada djece koje su pobile ustaše".
"Ako popis koji imamo u Hrvatskoj ne sadrži makar i jedno ime s Vaše liste, slanjem popisa daćete važan doprinos utvrđivanju istine i poštovanju žrtava. Uostalom, ni nemate pravo u svojoj ladici čuvati takve popise. Nisu žrtve Vaša prćija", dodao je Josipović.
(b92)

No comments:

Post a comment