Tuesday, February 27, 2018

Trudo - metar



Grupa obrazovanih i obavijestenih  Kanadjana pokrenula je web stranicu Trudo-metar: https://trudeaumetre.polimeter.org/.

Premijer kanadske vlade je izabran na tu odgovornu funkciju prije tacno 845 dana. Prema dokumentima koji to potvrdjuju, prije izbora i za vrijeme predizborne kampanje, Dzastin Trudo je dao 226 obecanja. Na osnovu tih obecanja je prilicno glatko pobijedio na izborima. Mnogi  (medju kojima i ja) su mislili da je to odlican izbor za Kanadu, ali sada nakon tih 845 dana, mnogi su razocarani jer se njihova nadanja da ce se Trudo drzati svojih obecanja nisu ostvarila.

Grupa je pobrojala sva obecanja i svakodnevno nepristrasno prati ostvarenja. Uz to se uz svako od obecanih stavki vodi diskusija u kojoj mogu ucestvovati svi Kanadjani.

Uglavnom, nakon 845 dana na vlasti, Trudo je sa svojom vladom ostvario slijedece:

Nije zapoceo                           53 od 226 obecanja ili 23%
U postupku                             67 od 226 obecanja ili 30%
Uradio                                     65 od 226  obecanja ili 29%
Nije odrzao obecanje             41 od 226 obecanja ili 18% 

Kad se sve sabere i oduzme, Trudo je do sada odrzao 29% svojih obecanja; mnogo manje od ocekivanog posebno ako se uzme u obzir da je za mnoga od obecanja rekao da ce ih ostvariti odmah nakon preuzimanja vlasti.
Ono sto mu je nesumnjivo uspjelo za ovih 845 dana je da pokaze da je covjek kome je stalo do popularnosti, da lici na estradnu zvijezdu, ide po svijetu i prodaje maglu. U Kanadi njegova predavanja i govori sve teze prolaze bez protesta i incidenata, jer je procitan, jer se ponavlja, jer je ocigledno praznjikav- jer prodaje bs (bullshit) , sto bi se reklo na engleskom. Ukratko, nesposoban za funkciju koju obavlja. Jos gore, vecina ministara koje je on izabrao su nesposobni kao i on sam. Primjer Ministrice spoljnih poslova Kristine Frilan,  ciji drhtavi glas i izgubljen pogled pred kamerama su predmet ismijavanja na kanadskim televizijama.
Ono sto je Trudo ostvario je: i dalje je mlad, zgodan i sarmantan porodicni covjek. Pravi maneken moderne drzave 21. stoljeca! I dalje, bez obzira kakve gluposti govori, na predavanjima koje drzi on djeluje samozadovoljno i samouvjereno!   Uostalom, jedina politicka kvalifikacija koju je imao kada je prije nekoliko godina ispaljen (o tome kako i zasto - mozda neki drugi put) u politiku je iskustvo - pomocni ucitelj u osnovnim skolama - kako kazu oni koji su nezadovljni posebno Trudoovom ekonomskom i poreskom politikom. (Pomocni ucitelji su ovdje u Kanadi ucitelji koji uskacu na mjesto stalnih ucitelja kada su oni bolesni ili koriste slobodne dane.)


Moram priznati da sam izbor tog istog Trudoa podrzao (procitajte ovdje). Istina, u moju odbranu ide cinjenica da nisam pratio kampanju niti glasao jer sam u to doba bio u Banjaluci.

P.S. Svako poredjenje sa domacim - balkanskim, politicarima je krajnje neumjesno i tendenciozno!

No comments:

Post a Comment