Sunday, July 19, 2020

Odumiranje tradicionalne kancelarije

Za raspaliti vatru potrebna je samo iskra.
Za revolucionarnu promjenu, tehnolosku, drustvenog uredjenja, vlasti... potrebna  je ponekad  isto tako iskra u njenim razlicitim oblicima: nepodnosljiva nepravda, tezak zivot, ubistvo, nepravedna presuda, rat, epidemija...


Korona je, prema zvanicnim podacima odnijela preko 600 hiljada ljuskih zivota do danas.
Tesko je predvidjeti koje ce posljedice ona ostaviti na ljudske zivote u buducnosti.
Da li korona virus, sa kojim se cijela zemaljska kugla - bogati i siromasni, zdravi i bolesni - prilicno neuspjesno bori vec vise od pola godine, moze biti iskra koja ce pokrenuti i neke pozitivne revolucionarne promjene u ljudskim zivotima?!

Jedna od posljedica korone u buducem zivotu je lako predvidiva.
Broj kancelarija i kancelarijskog prostora ce biti znatno smanjen.
Korona je pokazala, ono sto je jos ranije mnogima bilo poznato, da su za obavljanje mnogih poslova u mnogim oblastima, kancelarija i zajednicka poslovna zgrada potpuno nepotrebni.

Komunikaciona tehnologija, sateliti, internet, softveri i racunari su vec dugo dokazivali da ljudi ne moraju dijeliti poslovnu zgradu i svaki dan u nju odlaziti da bi efikasno odradili svoj posao. Firme koje su to ranije shvatile su jos prije deset, dvadeset godina uvele "rad od kuce"; smanjili troskove placanja prostora, povecale profit i imale zadovoljne radnike oslobodjene svakodnevnog stresa od voznje u prenatrpanim, autobusima, podzamnim zeljznicama, auto putovima...

Multinacionalne kompanije, rasprostranjene po cijelom svijetu, su godinama skodnevno koristile video konferencije za sastanke, emailove umjesto pisama, ali se nisu opredijelile za masovno napustanje kancelarija i preseljavanje zaposlenih na "rad od kuce". Neki vlasnici manjih firmi su se grozili i od pomisli od napustanja tradicionalnog kancelarijskog koncepta, prelaska na daljinsku komunikaciju. Oni, potpuno pogresno,  nisu mogli zamisliti da vode posao bez direktne fizicku kontrole nad zaposlenima.


Trebala je da se dogodi korona da prisili vlasnike kompanija da organizuju poslove "radom od kuce",  jer drugacije nije bilo moguce. I evo, vec skoro pet mjeseci vecina firmi u svijetu "radi od kuce".

Naravno od kuce rade poslovi koji se tako mogu raditi. Ali, i prodaja i kupovina, koje su se tradicionalno obaljali u trgovinama, dozivljava svoj "on line" procvat i i dokazuje da, u mnogim slucajevima, trgovine nisu ni potrebne. Oni koji su se brzo prilagodili novim uslovima, vec beru plodove svoje fleksibilnosti i efikasnosti. Dostavna industrija, na primjer, dozivljava svoj puni procvat!
Ne mogu se svi poslovi, proizvodni na primjer, organizovati "od kuce". Ali, vec sada mnoge svjetske firme planiraju kako da, na osnovu iskustva sa koronom, organizuju svoje  organizovati poslove sa znatno smanjenim troskovima prostora. Mnogi vec sada prazne kancelarije i otkazuju njihov najam.


Korona je samo iskra koja je inicirala promjenu u tradicionalnom nacinu razmisljanja i vodjenja poslova.
Koje druge promjene ce nam ostaviti kao posljedicu - vidjecemo u buducnosti.

No comments:

Post a Comment