Friday, April 22, 2022

Sretan vam Dan oslobodjenja Banja Luke!

Danasnji vlastodrsci i njihovi prethodnici su promijenili naziv danasnjeg dana. Nekadasnji  dan oslobodjenja su premjestili iz Drugog svjetskog rata u Prvi u kome je Banjaluku oslobodila srpska vojska. Zato oni sada 22. april slave kao Dan grada a ne kao Dan oslobodjenja grada. Da se tom malom razlikom ipak da do znanja da je ovo sto oni danas slave ipak neki drugi praznik.

 Njima je vazno istaci dan kada je srpska vojska oslobodila grad i u isto vrijeme zabasuriti istinu da je dan oslobodjenja, 22. april koji se slavio decenijama. Jer tog dana 1945. godine Banjaluku su od fasista oslobodile jedinice narodnooslobodilacke vojske koje su cinili ne samo Srbi,  vec i Srbi i Hrvati i Muslimani i svi drugi koji su se borili protiv fasizma. Mi, koji pamtimo i koji smo rasli u ovom gradu, treba da ponavljamo istinu:

22. april je dan oslobodjenja naseg lijepog grada u Drugom svjetskom ratu!

I ova promjena u nazivu dana koji se slavi je jedna od perfidnih kako bi se  pokazalo da u ovom gradu nikada uz Srbe nisu zivjeli i Hrvati i Muslimani i svi ostali, da bi se pokazalo kako su u ovom gradu sve znacajno sto je uradjeno - uradili Srbi.

A istina je da jesu radili i Srbi, ali zajedno sa svojim komsijama Muslimanima i Hrvatima, sa kojima su ti Srbi nekada u ovom gradu zivjeli kao dobri susjedi - komsije, prijatelji, kumovi, rodjaci...

Jedino sta su u ovom nasem gradu uradili samo Srbi - je da su devedesetih iz njega protjerali svoje komsije Muslimane i Hrvate. U tome nisu ucestvovali svi Srbi Banja Luke, vec oni najgori medju njima, oni, ili njihovi potomci, koji su, na zalost, i danas na vlasti. Jer danasnja vlast u Banjaluci, bila ona na vlast ili opozicija, slavi cetnike i zato im je dan oslobodjenja u Drugom svetskom ratu kao kost u grlu i zato se danas 22. april u Banjaluci slavi kao Dan grada a ne Dan oslobodjenja. Razlika izgleda beznacajna, a nije. Izmedju jednog i drugog naziva je razlika kao izmedju fasizma i antifasizma.

22. aprila 1963. sam na proslavi obiljezavanja Dana oslobodjenja grada tadasnjim odbornicima Banjaluke  u ime pionira Banjaluke cestitao Dan oslobodjenja rijecima koje i danas pamtim:" Drugovi odbornici, dozvolite da vama, narodnim odbornicima grada Banja Luke, ispred pionira cestitam dan oslobodjenja naseg lijepog grada..."


Smrt fasizmu - sloboda narodu!

****************
Evo sad citam da je 22.april premjesten da se slavi 26.aprila!
Oni sve mogu! 
Mijenjati istoriju, tok rijeka, granice, mijenjati vlasnistvo, otimati... 
Najuspjesnije im ide vracanje vremena! 
Jedino sto ne mogu promijeniti sebe. 
I pored svega sto imaju.
Oni ostaju ono sto jesu.
I istorija ce ih pamtiti kao takve!

No comments:

Post a Comment