Wednesday, January 01, 2014

Sule: SVIJET U KOJEM SMO ŽIVJELI No.2 KAO „GRLOM U JAGODE“

Godine 1963. Tito je posjetio Ameriku.

Dana 26. jula 1963. godine Skoplje je zadesio katastrofalni zemljotres.

Dana 28. avgusta 1963. godine Martin Luter King je u Vašingtonu pred preko 200.000 boraca za ljudska prava održao jedan od najznačajnijih govora u istoriji, koji završava onom istorijskom rečenicom „Ja imam san o ...“.



Dana 22. novembra te godine u Dalasu je ubijen predsjednik Amerike Džon Kenedi. Taj dan nismo išli u školu, odveli su nas na Šibove u obilazak Partizanskog groblja.

Godine 1964. održane su XVIII olimpijske igre u Tokiju. Miroslav Cerar i hrvač Branislav Simić osvojili su zlatne medalje, dok je vaterpolo reprezentacija Jugoslavije osvojila  srebrenu medalju.

Dana 25. februara te godine Kasijus Klej-Muhamed Ali je postao profesionalni prvak svijeta u teškoj kategoriji. Pobijedio je zloglasnog Soni Listona. U slavlju na samom ringu pridružio mu se „kralj soula“ Sem Kuk. 

 
            

Godine 1962. eskalirala je je Kubanska kriza, kada su Rusi pokušali stacionirati nuklearne rakete srednjeg dometa na Kubi. Tih dana svijet je bio najbliži atomskom ratu u svoj istoriji. Srećom, Hruščov i Kenedi su bili razumni ljudi.

Na svjetskom prvenstvu u Čileu, fudbalska reprezentacija Jugoslavije je zauzela četvrto mjesto. U polufinalu smo izgubili od Čeha, ali smo zato u četvrtfinalu pobijedili Švabe sa 1:0. Go je dao centarhalf Rijeke Radaković, u 85. minuti. To je bio strašan go sa preko 25 metara. Švabe su prethodno Radakoviću razbile glavu, pa je skoro cijelu utakmicu igrao sa „čalmom“ na glavi. Naš centarfor Dražen Jerković je bio prvi strelac prvenstva, a Šeki je uvršten u idealani tim tog prvenstva.
Prije odlaska reprezentacije u Čile kod nas je izlazio strip „Sve sile za Čile“.


Little Sule

No comments:

Post a Comment