Friday, January 03, 2014

WINTER CLASSIC

Kanadjani su ludi za hokejom. To je sport koji kanadjani s pravom smatraju svojim. Broj timova koji igraju u raznim hokej ligama u Kanadi ne moze se nabrojati. Najpoznatiji i najpopularniji tim je Maple Leafs iz Toronta. Nekada je ovaj klub osvajao titule jednu za drugom, trinaest ukupno. Ali posljednju titulu osvojili us davne 1967. No i pored toga stotine hiljada navijaca ovog kluba iz svih krajeva Kanade strpljivo ocekuju novu titulu. Pune stadione i u Kanadi i u USA, ali titulu nikako da osvoje. I tako vec 36 godina.
Klub je i dalje najbolje organizovan i najbogatiji u ligi, ali i dalje titule osvajaju manji klubovi i sredine bez tradicije u ovom sportu.
Svake godine NHL ( profesionalna hokej liga USA i Kanade)  organizuje jedan zvanican mec na otvorenom, nazvan Winter classic, da bi se podsjetili na uslove u kojima je hokej igran nekada kada nije bilo niti velikih dvorana niti umjetnog leda.






Prvog dana ove godine taj mec je odigran u Detroitu po pravoj snijeznoj oluji na -18C. Stadion pun. 110.000 gledalaca spremnih da trpe i snijeg i zimu da bi uzivali u klasicnom hokejaskom ambijentu i utakmici starih hokejaskih rivala Maple Leafs iz Toronta i Red Wings iz Detroita.
Skoro pola stadiona napunili su navijaci Toronta noseci plave dresove svog tima. Red Wings navijaci u crvenim dresovima upotpunili su ambijent koji je po bojama podsjetio na neke davne fudbalske meceve  u bivoj nam zemlji.
I tu se podsjecanje zavrsava.
Ovdje gledaoci dolaze da uzivaju u igri i da protivnickim navijacima dozvole da navijaju za svoj tim, isto kao sto oni uzivaju u igri svoga tima. Koja razlika od onoga sto gledamo u Evropi i Juznoj Americi!  Nisu potrebni kavezi i kordoni policije da odvoje navijace jedne od drugih.  jedne od drugih. Ovdje su navijaci izmjesani i, zamislite, ne tuku se izmedju sebe.
Sustina odlaska na utamicu je da se zabavi. Da se dozivi pobjeda svoga tima i uziva u utakmici.
Da ne zaboravim. Utakmica je bila zaista izvanredna. Nakon 2:2 u regularnom i u produzetku, Maple Leafs su pobijedili nakon izvodjenja penala! Navijaci iz Toronta su se ovog puta radovali. Navijaci Detroita ih nisu ometali u tome.





No comments:

Post a Comment