Wednesday, January 08, 2014

Sule: SVIJET U KOJEM SMO ŽIVJELI No.3 KAO „GRLOM U JAGODE“

Godine 1965, naš arapski brat Ahmed Ben Bela, vođa FNL-a i prvi predsjednik slobodnog Alžira, državnim udarom svrgnut je sa vlasti.

Dana 11. maja 1966. godine Partizan je u finalu Kupa Evropskih šampiona poražen od Real Madrida rezultatom 2:1. Partizan je golom Vasovića poveo sa 1:0.



Godine 1967. Bitlsi su izdali album „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band“, a 25. juna iste te godine u Olimpik studiju u Parizu su snimili „All You Need Is Love“, svi smo to gledali na televiziji.

Te 1967. godine došlo je i „ljeto ljubavi“, koje je kulminiralo legendarnim Pop festivalom u Montereju. Na ovom festivalu rokenrol je dobio novog kralja i kraljicu, Džimija Hendriksa i Dženis Džoplin.

 

       

Dana 4. aprila 1968. godine u Memfisu, država Tenesi, ubijen je veliki borac za ljudska prava, Martin Luter King.

Iste te godine u Meksiko Sitiju održane su XIX olimpijske igre. Đurđa Bjedov, Miroslav Cerar i vaterpolo reprezentacija Jugoslavije osvojili su zlatne medalje, dok su košarkaši u polufinalu napokon pobijedili Ruse i osvojili srebrenu medalju.


Na Evropskom prvenstvu u fudbalu, koje je te godine održano u Italiji, naša reprezentacija je zauzela drugo mjesto. U ponovljenoj finalnoj utakmici poraženi smo od Italijana sa 2:0. U prvoj finalnoj utakmici vodili smo golom Dragana Đajića sa 1:0. Nakon tog vođstva, besramni švajcarski sudija Dinst nije svirao čist penal nad Pavlovićem. Italijani su nakon toga izjednačili, a kako se ni nakon produžetaka rezultat nije mijenjao, igrala se nova utakmica.
Prethodno, u polufinalu ovog prvenstva, koje se igralo u Firenci, pobijedili smo svjetske prvake reprezentaciju Engleske sa 1:0. Strijelac je bio Dragan Đajić.
„Mitićeve bebe“ su na ovom prvenstvu igrale u sastavu: Pantelić, Fazlagić, Damjanović, Pavlović, Paunović, Holcer, Petković, Osim, Musemić, Trivić i Đajić. Pošto su Englezi povrijedili Ivicu Osima, naknadno je u reprezentaciju pozvan sedamnaestogodišnji Kule Aćimović.




Little Sule

No comments:

Post a Comment