Friday, December 19, 2014

Kuba - SAD



Ono sto se vec poodavno ocekuje konacno ce se uskoro desiti.
Pedeset-trogodisnja politicka, ekonomska i svaka druga brutalna blokada Kube od strane SAD se konacno prekida i dvije zemlje uskoro uspostavljaju diplomatke odnose.
Ko god je bio na Kubi zna prave domete i posljedice blokade. Ko god je bio u ovoj ostrvskoj zemlji zavolio je i siguran sam ne moze se dovoljno radovati ovoj vijesti.
Skoro sve sto je izgradjeno na Kubi, izgradjeno je prije blokade; ili su gradili Spanci nakon sto je otok 1492. otkrio Krisofer Kolumbo, ili  za vrijeme nezavisnosti od 1902, uz pomoc americkog kapitala, onog zvanicnog ili onog kriminalnog koji se ovdje donosio bez kontrole. Kuba je zemlja vrijednih, obrazovanih i dobrocudnih, gostoljubivih i veselih ljudi. Ali uzasno siromasnih ljudi. Siromasnih, jer je Kuba suvise mala i suvise blizu SAD, tako da su posljedice blokade uzasne. Samo zahvaljujuci duhu i upornosti Kubanaca oni opstaju i pored potpune blokade. Zapravo, ne potpune. Kanada je, uz neke evropske zemlje probila americku blokadu i saradjivala privredno i politicki sa Kubom vec godinama. To je i razlog zbog koga smo mi Kanadjani bili privilegovani da je posjecujemo i uzivamo u njenim prelijepim turistikim resortima. Amerikancima njihova vlada to nije dopustila. Osim onih koji us emigrirali iz Kube u USA. Oko 1.2 Kubanaca ( 10% danasnje kubanske populacije) zivi u USA, uglavnom na Floridi.
Kazu da je, pored Pape, Kanada odigrala veliku posrednicku ulogu u pregovorima americke i kubanske vlade.
Kako ce se  Kubanci snaci u novim uslovima vidjece se uskoro.
Kako ce Amerikanci osvajati ovo ostrvo  - vidjece se malo odgodjeno.
Za nas, koji Kubu volimo i uzivamo u njenim posebnostima,  dolazak Amerikanaca ce znaciti industrijalizaciju svega pa i tursticke ponude.
No to je samo mala cijena za sve ono sto ce, nadamo se dobiti, prosjecan Kubanac.
Slobodu da se krece, da radi, zaradjuje i razvija kao sav ostali normalan svijet.
*********************
O Kubi sam u nekoliko navrata  pisao. Ako imate vremena procitajte:
OVDJE I 
OVDJE

.

Casovi marenque na Kubi 2006.

No comments:

Post a Comment