Tuesday, December 16, 2014

Vladimir PAVIĆEVIĆ: Sudbina BiH i susjedi

Mora se reći da je Vučićeva vlada u tom smislu (miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore i BiH - op. ured.) zaista napravila diskontinuitet sa politikom Borisa Tadića, koji je, koristeći ga u svojim i unutrašnjopolitičkim i u spoljnopolitičkim bitkama, insistirao na bliskim odnosima sa Miloradom Dodikom. Za razliku od Tadića, imam utisak da Aleksandar Vučić Dodika i dalje drži na distanci, trudeći se da to nekako svima stavi do znanja. Pritom, nije reč o suštinskom odustajanju od politike "otvorenih pitanja” - o čemu, uostalom, postoje brojni dokazi - koliko o ličnom odnosu između dvojice političara.
**
Pored toga (izborna podrška Milorada Dodika stranci Borisa Tadića – op. ured.), možda na Vučića iritirajuće deluje imidž "lidera svih Srba" u koji je Milorad Dodik toliko uložio.
**
Po mom mišljenju, Zapadu je još uvek veoma stalo do stabilnosti Balkana; istovremeno, jasno mu je da bi svaki dodatni upliv ruske politike delovao destabilizairajuće. Naprosto, sa tolikim uticajem Rusije, nema stabilnosti Balkana. Pored Srbije, to bi se pre svega odrazilo na BiH. Zašto? Zato što je Bosna i Hercegovina država čija sudbina u većoj meri zavisi od stavova njenih suseda, nego od stavova samih njenih građana. Po mom mišljenju, i Brisel i Vašington bi o tome morali da povedu računa.

(Vladimir Pavićević, profesor na beogradskom fakultetu političkih nauka)

No comments:

Post a Comment