Wednesday, August 30, 2017

Mario M: Odgovor na Vjekino vinsko pitanje


Iznenadi nas Vjeko ovog ljeta! Jer našeg starog Vjeke u Banjaluci nema već dvocifren broj godina. Navratio sa sinom, obišao rodbinu i prijatelje, vidio šta ima novo u rodnom mu gradu… Ali, usput je obavio i redovni ‘tehnički’ pregled kod ortopeda, stomatologa, oftalmologa… Tadašnje vreline dostojne njegovog Gold Coast-a diktirale su pivo kao osvježenje, ali uspjeli smo ipak popiti čašu vina. Sa još uvijek mladim Australcem kome njegov Andrej dodatno usporava starenje vodio sam ugodne razgovore. Kao nekada, uz neka druga pića, ne samo uz bijelo vino. Nije on promijenio svoja razmišljanja. Pa njegovo pitanje: ‘ako je čaša vina dobra za zdravlje, koji li je benefit cijele butelje?’ više shvatam kao dosjetku i laganu provokaciju posjetiocima Parkića. Jer Vjeko je odavno prošao ‘osnovnu školu’ o svojstvima vina.
Vino je naš prijatelj jer djeluje antioksidativno! Ali vino je i neprijatelj, naročito za loše raspoloženje, slab krvotok, demenciju, povišen holesterol, stresna stanja, prehladu, probavne smetnje… Ne treba s njim pretjerivati kao ni sa konvencionalnim lijekovima. (recimo sa tabletama za spavanje).
Ljudi od davnina testiraju djelovanje vina. Grčki pjesnik Eubul je živio, pisao i pio vino još prije nove ere… Smatrao je da su tri pehara idealna količina za uživanje i podsticaj za pisanje: ‘’Pijem u društvu, prvi pehar ispijem za zdravlje, drugi za ljubav i zadovoljstvo, a treći za dobar san. Naučio sam da je poslije najbolje otići kući, jer četvrti pehar se brzo ispije ali podstiče grubost, a peti galamu… šesti te baci u pijanstvo, a poslije sedmog možeš vidjeti bijele miševe…’’ (Treba napomenuti da pjesnik nije napisao koliki je taj njegov pehar!)
I manje upućeni znaju da je količina vina (pa i kada se u svrhu zdravstvlja konzumira) ovisna o tjelesnoj masi. Vjeko je za ovih australskih godina, čini se, povećao svoj volumen tako da mu u svim vinskim terapijama treba nešto veća čaša. Zna on to…
Nisam mislio odgovarati na Vjekino ‘filozofsko’ pitanje, ali doznadoh da se po povratku u Australiju razbolio. I on i sin mu Andrej. Nije izgleda više otporan na evropske bakterije a i neke vinske lekcije je izgleda zaboravio.U ovoj situaciji dragom Vjeki prvenstveno preporučavam čaj i druge tople napitke, kao i bijeli luk. Da bi što prije ozdravio i otpočeo s novom najkorisnijom i najukusnijom preventivom, tj. da bi se što prije vratio ‘božanskom nektaru’!

Mario M.

1 comment:

  1. "ako je čaša vina dobra za zdravlje, koji li je benefit cijele butelje?"
    Casa vina je zdrava zdravima, a butelja lijek bolesnima, da im je svejedno sto nisu zdravi. Sto je sigurno, sigurno men' se cini da najbolje idu skupa, casa i butelja...

    ReplyDelete