Saturday, August 12, 2017

Marko Tašković: ZARADE DRŽAVNIKA ZEMALJA BIVŠE SFRJ


(Bh. političari imaju najveće plate u regionu. Zasluženo?)

Ako je suditi po zvaničnim platama državnika u regionu, u Srbiji se najmanje isplati biti predsednik, premijer ili ministar. Naime, najviši srpski funkcioneri imaju u proseku tri do četiri puta manju mesečnu zaradu u odnosu na glavešine u republikama bivše Jugoslavije.
Tako predsednik Srbije Aleksandar Vučić prima mesečno tek nešto više od 1.100 evra, dok premijerka Ana Brnabić nema ni 900 evra mesečne zarade. Zanimljivo, ubedljivo najviše para iz budžeta izvlače zvaničnici države koja je, istini za volju, najsličnija nekadašnjoj SFRJ - Bosne i Hercegovine. Tako tri člana predsedništva te federacije svakog meseca dobijaju na račun ni manje ni više nego po 3.570 evra. Dakle, najviše telo u administrativnom aparatu ukupno košta ovu državu više od 10.000 evra ili deset puta više nego što Srbiju staje predsednik ili premijer. Zvuči neverovatno, ali čak i predsednik ili premijer Republike Srpske ima duplo veću platu od najviših državnika u Srbiji.
Iako je najrazvijenija u regionu, Slovenija nema najplaćenije državnike. Štaviše, izdvaja za njih približno slična sredstva kao i Hrvatska. Crna Gora se nalazi u zlatnoj sredini po zaradama zvaničnika, dok je makedonski državni aparat nešto skuplji od srpskog. Gotovo identičan odnos zarada u regionu postoji i kada se radi o platama ministara.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković ističe da su ubedljivo najniže plate srpskih državnika čista demagogija i populizam. - Prosto je neverovatno da srednji menadžment u javnoj administraciji ima po nekoliko puta više plate od najviših funkcionera. To je obično politikanstvo. Kako ćete sa takvim platama da privučete najsposobnije i najškolovanije mlade ljude da rade u državnom sektoru - naglašava Stojiljković i postavlja pitanje koliku bi platu trebalo da imaju vrhunski stručnjaci ili lekari. Kako kaže, mesečnu zaradu državnika trebalo bi određivati prema visini prosečnog dohotka.
- Ako je prosečna plata u Srbiji 400 evra, onda bi najviši funkcioneri trebalo da imaju šest do sedam puta više od toga. Ali da uredno plaćaju sve troškove i poreze državi po cenama koje plaćaju obični građani. Dakle, mora sve biti u potpunosti transparentno - kaže Stojiljković. Plata najviših državnih funkcionera treba da bude najviša, ali visoke zarade moraju imati i zaposleni u nezavisnim institucijama, smatra naš sagovornik. - To se pre svega odnosi na Narodnu banku Srbije, plate revizora i onih koji obavljaju pravne poslove - objašnjava Stojiljković.
Potreban Zakon o poreklu imovine Nije jasno zbog čega se još čeka sa donošenjem zakona o poreklu imovine, apostrofira Stojiljković. - Potrebno je da nam svi državni funkcioneri objasne odakle razlika između njihove legalne zarade i imovine - ističe naš sagovornik.

Marko Tašković (Blic)

No comments:

Post a comment