Monday, August 07, 2017

Stjepan Mesić: ”Raspad BiH doveo bi nas na rub rata”


Izvodi iz intervjua koji je krajem jula o.g. bivši predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić dao Novom listu, a u kojem je bilo riječi i o BiH.

Istaknuta je nagrada ”Mostar peace connection 2017” Centra za mir i multietničku suradnju koju je Stjepanu Mesiću nedavno uručio bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević. Takođe, bivši predsjednik Hrvatske je početkom jula u Mostaru predstavio novo izdanje knjige ”Stenogrami o podjeli Bosne”.
Autor intervjua Boris Pavelić je pitao gospodina Mesića i kako komentira otvorenu koordinaciju politike Dodika i Čovića, te da li su federalizacija i podjela BiH neko prejudicirano rješenje?

‘’Knjiga koju spominjete, da, bio sam jedan od promotora, krunski je dokaz toga da je tadašnja hrvatska politika zaista smjerala podjeliti BiH. Baš kao i činjenice da je Hrvatska vojska, odnosno Zbor narodne garde, bila na području susjedne države znatno prije sporazuma Tuđman – Izetbegović.
Jer, pazite, nije to jedan transkript, nije riječ o jednom razgovoru. To je niz sastanaka na kojima Tuđman uporno varira tezu kako se radi u utvrđivanju novih, pazite još jednom: novih granica Hrvatske, gdje upozorava da se prisutnost hrvatskih vojnika treba riješiti u formi slanja dragovoljaca, ”moglo bi se reći da smo mi tu ilegalno” kaže on doslovno na jednome mjestu.’’

‘’Nema tu principijelnosti, a nema ni zdravog razuma. Kao da nitko ne vidi čime će rezultirati paktiranje s Dodikom koji otvoreno prijeti razbijanjem države. Pa može rezultirati samo jednim: povećanim animozitetom prema Hrvatskoj koja ima najdužu granicu s BiH. I što bih još trebao reći, pa da stvari budu jasne?’’

‘’Mnogo sam više mislio na NATO, smatrajući da bi ta organizacija shvatila što potencijalno znači dezintegracija BiH i kakve bi to dugoročno katastrofalne posljedice moglo imati – ne samo za BiH. Danas, na žalost, vidim da sam se kladio na pogrešnog konja. Niti NATO, niti EU, niti famozna međunarodna zajednica ne prepoznaju što se događa pred njihovim očima.
Naprosto ne mogu vjerovati da na neki način ne bi reagirali, kada bi shvatili. Umjesto toga hvale ”izvanredne uspjehe” što ih je BiH postigla na reformskom putu. Pa koji uspjesi, koje reforme? Da li se oni nekome rugaju?
Podjela BiH, po mojem dubokom uvjerenju, ne dolazi u obzir. Tvrdio sam i tvrdim, svim prognozama usprkos, da je arhitektura prostora jugoistočne Evrope završena formiranjem Kosova kao države. Srpsko-hrvatsko dogovaranje unutar BiH prvi je korak prema raspadu te države.
A raspad BiH doveo bi nas ako ne izravno u novi balkanski rat, onda sasvim sigurno na sam njegov rub. I otvorio mogućnost stvaranja male muslimanske državice, upućene na pomoć fundamentalističkih islamskih, točnije: islamističkih krugova. Na to sam upozoravao kroz punih deset godina sve svoje inozemne sugovornike. Svi su se slagali, ali očito je da nisu shvatili. Ni oni, ni ovi danas koji su ih naslijedili.’’

(Novi list)

No comments:

Post a comment