Wednesday, September 27, 2023

Pogledajte francuski film "Dvije dame" ili "Dans la vie"

 


Predlozio bih svima, a posebno onima koji se odricu Bosne i zivota koji smo nekada zivjeli u njoj, da pogledaju "Dvije dame" ("Dans la vie") -  film snimljen 2007. Vjerujem da ce svi urbani Bosanci, bilo koje vjere ili nacije, razumjeti ovaj film kao sto sam ga i ja razumio. Divan je to film koji posredno govori i o nama i nasim zivotima u Bosni i Hercegovini. 

A onim drugima, koji su odrasli van Bosne ili cak i u Bosni, ali u njihovim jednonacionalnim selima i zaseocima, predlazem bar dva gledanja. A ako im se ni tada ne prosvijetli, vrijedice da pogledaju jos koji put. 

Mozda i oni shvate bogatstvo kojeg se danas stide i odricu. 

Saturday, September 16, 2023

In memoriam: Alija Mahmutović - Ale

(1942. - 2023.)

Juce je umro Alija Mahmutović, poznatiji kao Ale - dobri duh Banja Luke.  

"Ko Aliju volio - sto godina zivio!"  

Ko Aliju nije volio i poznavao - nije bio Banjalucanin. 

Za vrijeme studija, sam ili u drustvo nekog drugara iz Borika, obicno u kasne sate, sam se  vracao u Borik kroz Gospodsku, pa onda ravnom djadom od SDK. I tu negdje bi nam se, skoro svako vece pridruzivao Ale. Na dva metra odstojanja, nesto malo iza nas, Ale bi otpocinjao svoj monolog koji smo pazljivo slusali pokusavajuci da prodremo u specificnu memoriju koju je imao. Volio je Ale nase drustvo isto kao sto smo i mi voljeli njegovo. Vjerovatno se uz nas osjecao sigurno pa nam se neprimjetno pridruzivao skoro svako vece na istom mjestu, nastavljajuci svoju pricu tacno na onom mjestu na kojom ju je, skrecuci u svoju zgradu na pocetku Borika, prekinuo prethodne veceri.  

Kasnije, sretao sam ga povremeno u gradu ili na sahranama. Ako je iko obiljezio vrijeme u kojem sam odrastao i zivio u Banja Luci, onda je to bio Ale. Pamtim da je, meni kobne 1985., dosao i na sahranu moje sestre, sa ruzom u ruci mi prisao iza ledja, tu zastao i tiho, kako je on to i cinio, samo za sebe i mene izdeklamovao svoj oprostaj s njom. 

Pocivaj u miru. Neka ti je laka banjalucka zemlja Ale, dobri covjece.