Thursday, June 21, 2012

Bruja: Uvrnute sudije

Modric
Naravno da sam stručnjak za fudbal i da znam sve, kad je u pitanju igra, taktika, namještanje, selekcija; ko je šupak u ekipi koji selektor nema pojma, koji golman je obična rupa, koji igrač nema blage veze, baš kao i onih naših 22 milona selektora u bivšoj nam državi koji su znali sve o reprezentaciji Yugoslavije. Evo dobre prilike da to i dokažem, jer Euro 2012 je u punom zamahu.

Prvi krug je gotov i sad su ostali samo pobjednici grupa, a ja neću o pobjednicima ja ću o organizatoru pa malo o sudjenju, navijače neću dirati, jer oni su "sveta krava". Za njih se igra za njih se gine, za njih se i kazne ponekad plaćaju, a ponekad ostane i bez bodova.

Ibro Vikingovic
Organizacija Eura 2012 pokazuje da su i Poljska i Ukrajina odradili svoj posao više nego dobro, a to što je bilo pičvajza izmedju navijača Poljske i Rusije nema nikakve veze sa organizatorima. To će da plate fudbalski savezi Poljske i Rusije, tako da će kasa evropske fudbalske asocijacije biti još za bocu deblja. Taman da podjele višak; kod nas se to nekad zvalo trinesta plata.

Ko je pokazao najviše, a ko najmanje, ko je sretnik ko nesretnik kad su u pitanju reprezentacije na evropskom turniru?

Najviše su po meni pokazali Njemci. Igraju pošteno, igraju snažno, igraju svih 90 minuta i ne kalkulišu.

Najmanje su pokazali oni koji su ispali, osim Hrvatske, koja je pokazala najviše od onih koji su ispali. Igrali su tri utakmice i u prvoj i zadnjoj pokazali da su sa pravom bili učesnici prvenstva Evrope. Imaju malog cara Modrića, imaju nekoliko dobrih igrača na sredini terena i najvažnije je što su imali Bilića koji je uspio igrače Hrvatske voditi onako kako treba. Ispali su zahvaljujući sudijama koji su bili cjelo vrijeme utakmice u šoku, važnošću utakmice. Trebalo je suditi tako, da i vuci budu siti i ovce na broju i da evropska kuća fudbala dobro zaradi jer na kraju se djeli višak. Šta misliš, da Španija ode ranije kući, a Hrvatska ostane? Ne uklapa se u šemu. Prvo; Španci su prvaci svjeta i očekuje se da će igrati finale, a ja očekujem kao najbolji poznavaoc fudbala da neće igrati finale, nego će Njemci biti u finalu a za ostale nek se dogovore; il' nek sudija kao u slučaju Hrvatske odluči ko će to biti. Nešto mi one njihove slušalice u ušima mirišu na neke kako špijuni to kažu "bubice", pa se domundjavaju sa Platinijem koji uvjek ima nabolji pregled jer sjedi u loži i u najboljoj fotelji.

Pored takvih sudija Hrvatska i Bilić nisu imali nikakve šanse. Jes' da je bio čist ofsajd i jes' da je bio penaltik nad Čorlukom, al' o tome će pisati samo hrvatski mediji i kvit.

Najveći sretnik su po mom dubokom mišljenju "Grkljani". Rus im dao loptu, Rus im otvorio prolaz do kaznenog prostora, a najveći nesretnici su opet Rusi. Igrati dobro u pripremnim utakmicama, igrati sjano na početku turnira, a onda izgubiti od autsajdera.

E; sad treba kukati. Kako jedna reprezentacija kao Grčka ide dalje, a jedna reprezentacija kao ruska, kao švedska ili hrvatska ne idu. Još gore, Ukrajinci ne idu dalje, a sudija nije sviro čist gol, za njih kad je lopta bila bar 55 cm u golu. E, to se zove slobodno sudijsko uvjerenje i tako će da bude do daljnjeg jer samo tako se može nekog zaustaviti i izbaciti.
Ronaldo

Kvalitet prikazenih igara je pokazao da je evropsko prvenstvo bolje i jače od svjetskog prvenstva, ali sudijama na dušu; što nećemo dalje moći gledati velemajtore nad velemajstorima, Modrića i Ibrahimovića.

Ovo šta sad sljedi je drugi krug ili kako kažu četvrt finale i kako kažu lopta je okrugla, a ja mislim da je i malo ćoškasta pa nepravilno odskoči, ponekad; a šta reći o sudijama? Nit' su okrugli nit' ćoškasti nego; čini mi se da su malo uvrnuti.

Nastavak sljedi ako budem raspoložen.

Ibro

Ronaldinjo

No comments:

Post a Comment