Monday, October 21, 2019

Dan parlamentarnih izbora u Kanadi

Kandidati za premijera Kanade u naredne cetiri godine

Danas je dan parlamentarnih izbora u Kanadi. Danas biramo politicara i stranku koji ce u naredne cetiri godine voditi nas dio grada, koji ce nas predstavljati u parlamentu - ali i koji ce voditi ovu zemlju.
Ovo poslednje je nekako najpopularnije i o tome se najvise govori i pise.

Pitanje svih pitanja koje se postavlja ovih dana u Kanadi je da li ce Dzastin Trudo (Justin Trudeau) ostati Premijer Kanade u naredne cetiri godine ili ne. Kanadjani, takvi kakvi jesu, nerado mijenjaju. Najcesce, oni svome premijeru daju jos jednu sansu.
Ovog puta moglo bi se desiti da Trudo, koji je na izborima prije cetiri godine dobio ogromnu podrsku svojih sugradjana, izgubi ili pobijedi sa malom razlikom, sto bi znacilo da bi Vlada, u naredne cetiri godine, imala manjinsku podrsku. 

Ako ne pobijedi ili ako formira manjinsku vladu, jedino on je kriv za to!
Jer, kanadjani, takvi kakvi su, bi bili sretni da mu daju svoj glas za naredne cetiri godine.

Ali on je u prethodne cetiri godine svoje vladavine napravio toliko gresaka i pokazao se nedoralsim da vodi ovu zemlju. Toliko lijepih - ali neispunjenih obecanja! Toliko lijepo sastavljenih govora bez sustine u njima! Toliko afera koje su ga potpuno razotkrile!
Mnogi, medju koje ubrajam i sebe samoga, ce, umjesto da glasaju za Liberale za koje su glasali svih prethodnih izbora, danas vjerovatno glasati za prilicno nepoznatog i bezlicnog konzervativca Endru Sira, samo zbog Trudoa, jer on je u prethodne cetiri godine dokazao da mu ne treba dati drugu sansu.

Medjutim, poznavajuci kanadjane, moje predvidjanje je da ce on ipak pobijediti ali da ce u slijedece cetiri godine imati manjinsku vladu, sto ce znatno smanjiti njegove sanse da cini greske kakve je do sada cinio, jer ce jaca opozicija imati mnogo vise mogucnosti da kontrolise njegova lazna obecanja i pogresne odluke.

No comments:

Post a Comment