Friday, January 15, 2021

"Trampizam" i Balkan

Oni kojima se ucini da neke dogadjaje, termine i paralele suvise pojednostavljujem molim da shvate da ne radim nista drugo nego li da u sto kracim crtama nabacam svoja razmisljanja povodom nedavnih istorijskih dogadjaja u Americkom Senatu i slicnim dogadjanjima naroda na Balkanu devedesetih i nakon njih.    


Da li je robovlasniocki sistem bio moralan jer je donio brzi napredak americkog drustva i trebao se sacuvati ili je bio nepravedan sistem eksploatacije robova i  stoga ga je trebalo srusiti. Po jednima - porazenima, americki gradjanski rat (1861 - 1865.) je bio opravdan i herojski jer je branio "juznjacki" nacin zivota od nasilne agresije sa sjevera (Lost cause of the Confederacy). S druge strane - pobjednicke, taj isti grdjanski rat je srusio rasisticki robovlasnicki sistem. Ideje confederalista sa juga su porazene u tom ratu ali ne i ugasene. One su samo potisnute i u nekoliko navrata nakon gradjansko rata federalisti su pokusali da ih ozive i preokrenu rezulatat gradjanskog rata, za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata, zatim pedesetih i sezdesetih godina dvadesetog stoljeca.Te ideje je, na svoj nacin, ozivio i Tramp i na njima dobio predsjednicke izbore 2016.  jer su federalisti u njemu prepoznali svog covjeka. Na ideji vracanja Amerike starim, konfederalnim vrijednostima, porazenim u Gradjanskom ratu, na ideji novog americkog napretka Tramp je pridobio milione pristalica. Na poslednjim izborima 2020, na kojima je porazen, za njega je glasalo 74 miliona glasaca. Rasizam, prekrajanje istorije i prilagodjavanje svojim ciljevima, mrznja i strah od komunizma, mrznja prema migrantima - posebno obojenim, nebrojene teorije zavjere u koje slijepo vjeruju, mrznja prema Demokratama koje poistovjecuju sa socijalistima, nevjernicima, sotonama, ponavljanje lazi sve dok one ne postanu "istina"... Oruzana borba i naorozavanje svakog pojedinca i organizovanih grupa kao sredstvo za postizanje ciljeva nikada nisu napusteni! Za cetiri godine vladanja Amerikom Tramp je veoma jasno dao do znanja da je njegova baza porazena confederalna strana u Gradjanskom ratu a cilj njegove vladavine njihovo vracanje na vlast u Americi. 

U ratovima devedesetih na Balkanu, koji su bili i agresija Srbije na, raspadom Jugoslavije, tek formiranu Hrvatsku i Srbije i Hrvatske na tek formiranu Bosnu i Hercegovinu. Ali, u isto vrijeme, i gradjanski ratovi unutar tih novih drzava. Vrlo brzo su se svim zaracenim stranama prikljucili, do tada prikriveni, u Drugom svjetskom ratu porazeni nacionalisti i fasisti svih vrsta i boja.  Za razliku od Gradjanskog rata u Americi, te retrogradne snage pobjedjuju u ratovima devedesetih na Balkanu. Za mobilizaciju svojih pristalica koriste iste metode koje je Tramp koristio za mobilizaciju svojih pristalica: nacionalizam, prekrajanje istorije, mrznja prema drugoj naciji, mrznja prema socijalistima i komunistima... Sirenje nebrojenih teorija zavjere, uvjerenje da nebrojeno puta ponovljene lazi postaju istina, nebrojene teorije zavjere, prekrajanje istorije u cilju prilagodjavanje svojim ciljevima...Balkanci tu idu i korak naprijed - slave fazisam porazen u Drugom svjetskom ratu.  Nacionalizmi svih vrsta ulaze u sve pore drustava. Djeca se skoluju na nacionalizmu i mrznji prema onim drugima - drugacijima. Crkve vide svoju sansu i uplicu se u sve pore novih drustava. Vjeronauka (zamislite, vjera a nauka!?) se u u 21. stoljecu uvode u skolske programe.


Ko je ovdje od koga ucio, Tramp i njegovi konzervativci od Balkanaca ili obrnuto, nije tesko zakljuciti.

Balkanski ratovi devedesetih su se desili ranije i posluzili su, uz sve drugo i kao pokazni poligon gdje su se vjezbale  mobilizacije masa i razne ratne varijante. Balkanci su svim tim vjezbama dodali svoj urodjeni entuzijazmom i talenat! Ponekad su se otimali kontroli, ali su u vecini slucajeva, placeni ili ucijenjeni, slusali i ostvarivali i vise od onoga sto se od njih trazilo. Pokazna vjezba na Balkanu, na istim principima u stanju "ni rata - ni mira" i  dalje traje. 

Balkanci su nekoliko puta pokazali kako se priprema i kojim snagama se rusi Skupstina (pandan Kapital hilu). Trampove pristalice i sam Tramp su se pocetkom januara 2021. pokazali amaterima  koji nisu dobro naucili balkansku lekciju. Toliko puta je Amerika direktno ili posredno ucestvovala u rusenju rezima po citavom svijetu ali su u nedavno rusenje nebranjenog Kapitol hila usli kao nepripremljeni amateri.    

I zato su, na srecu cijelog normalnog svijeta, pa i na srecu po Balkan, uzbunjivaci na celu sa Trampom porazeni!  

Mozda ce i Balkanci nauciti nesto iz poraza americke populisticke politike u zadnje cetiri godine. 

Mozda... ili ce Balkan ponovo uciti samo na sopstvenim greskama.


No comments:

Post a Comment