Tuesday, June 01, 2021

I djecu su ubijali!

Grobnica sa posmrtnim ostacima 215 indijanske djece, ucenika bivse skole koja je sluzila za obucavanje i asimilaciju indijanske djece u mjestu Kanlups u kanadskoj zapadnoj provinciji Britanska kolumbija. Skola je zatvorena 1978. godine. 

Vijest o ovom uzasnom otkricu saopstio je prosle nedjelje, 27. maja 2021,  poglavica indijanskog plemena koje zivi u tom kraju Kanade . Posmrtne ostatke djece je slucajno otkrio radar za prodor kroz zemlju koji je istrazivao zdanje skole i tlo ispod nje. Pronadjeni su ostaci djece od tri godine i starije.  Vec sutradan je reagovao i Dzastin Trudo, Predsjednik Vlade Kanade koji je rekao da je ovo bolno sjecanje na sramotni period u istoriji Kanade, i iskreno se izvinuo clanovima porodice djece ciji su ostaci nadjeni. Lokalne vlasti rade na otkrivanju vremena i uzroka smrti djece. Indijanci su zatrazili da se 27. maj proglasi drzavnim danom sjecanja na ovu tragediju. 

Skolu je u 19. i 20. stoljecu vodila kanadska vlada i katolicki skolski sistem. Cilj tih skola je bio asimilacija indijanske djece u novi kanadski kolonijalni drustveni i katolicki vjerski sistem.

Ne mogu a da ne poredim potpuno razlicite reakcije na vijest o otkrivenoj grobnici 215 djece u Kanadi i 102 djeteta ubijena u Prijedoru.

U oba slucaja su nevina djeca u pitanju. Kanadjani i u vlasti i normalni kanadski gradjani su sa velikim i iskrenim bolom prihvatili ovu vijest. Istina ce se sigurno ispitivati i dokazati. 

Sta je to u nasem balkanskom covjeku da okrece glavu od zlocina, da ga negira, da nastoji da sakrije zlocince... Ne postoji kolektivna odgovornost. Ali da bi se sprala ljaga sa kolektiva, on - kolektiv, sam mora osuditi zlocince u svojim redovima. Siguran sam da ce to Kanadjani uraditi.

Da li ce to uraditi nasi kolektivi na Balkanu?!







No comments:

Post a Comment