Thursday, November 19, 2020

Nakon izbora u BiH 2020

 Dao sam sebi nekoliko dana da svarim rezultate izbora u BiH.

U Banjaluci je Drasko Stanivukovic, mladi, rekao bih, nesvakidasnji politicar pobijedio favorizovanog dosasnjeg gradonacelnika Igora Radojicica. Koliko ja, sa ove daljine i uz povremena gostovanja u Banjaluci, mogu da vidim, Igor se pokazao kao prilicno bezlicna politicka figura, i prije nego sto je postavljen za gradonacelnika Banjaluke. Njega je za gradonacelnika postavio Dodik koristeci razvijenu stranacku infrastrukturu i privilegije vladajuce stranke. Igor ce, ako ni po cemu drugom biti upamcen kao gradonacelnik koji nije nista uradio da se rasvjetli ubistro mladica Davida Dragicevica. Cak je, prvo cutao, kao da to njega uopste nije briga, a onda je, vjerovatno po naredjenju svog partijskog vodje, slao policiju na demonstrante na Kastelovom cosku i i na kraju ih brutalno zabranio... Mozda on to nikada nece ni shvatiti ni priznati, ali to je jedan od velikih razloga njegovog poraza na ovim izborima. Bice upamcen i po kruznim tokovima koje je uveo u Banjaluku. Pozitivna promjena i veliki napredak u saobracaju grada, ali potrosio je previse energije na njih, previse ih je isticao kao da je saobracaj jedini pravi problem grada. I inace se suvise reklamirao pomalo efemernim potezima, kao na primjer, svecano donosenje plana za... pustanje u rad parkiralista... Sve u svemu i pored ogromnog truda i pompe - premalo je, za cetiri godine svoje vladavine, ucinio da poboljsa zivot gradjana banjaluke.  I to su mu Banjalucani na ovim izborima jasno pokazali. Ako on toga nije svjestan, ako jos uvijek druge krivi za svoj poraz, ako misli kako njegov partijski sef misli - onda ni ovu lekciju nece nauciti. 

Jedan od demonstranata koji su bili hapseni na Kastelovom cosku je novoizabrani gradonacelnik Drasko Stanivukovic. Njega su ti uporni demonstranti, kojih je na jednom od skupova na Kastelovom cosku bilo bar 10.000, svojim glasovima, u inat vlasti koja je na njih slala policiju, doveli na vlast u Banjaluci. U Drasku su vidjeli mladog covjeka koji je bio uz njih kad ih vecina banjalucana nije podrzavala i covjeka koji ce ih i kad bude na vlasti podrzati. 

Imam nekakve svoje ograde da prihvatim nove politicare koji od politike prave poredstavu. U te svakako spada Musolini, pa ovi iz naseg vremena Draskovic, Seselj... Dodik je jedan od njih, na svjetskoj sceni Tramp... Na neki nacin i Drasko spada u ovu grupu. On u svojim dramsko-politickim nastupima pokazuje ogromnu energiju kad zeli da ukaze na problem. Zna se ponasati pred masom, kamera i mikrofon mu leze, odlicno koristi sve nove tehnologije, ali u isto vrijeme otkriva nedostatak obrazovanja i znanja. To mu se sada, kao mladom politicaru moze oprostiti, ali bas zbog tih nedostataka od njega ce se ocekivati rezultati  brze i ranije nego od drugih. U svakom slucaju dobro je da je Dodik - ne Radojicic, jer on je bio samo lutak na Dodikovoj uzici, od Banjalucana dobio po prstima... 

Vrijeme ce uskoro pokazati da li je Drasko dorastao da od Banjaluke, grada trenutno u pepulu primitivizma i seljastva, duboko u kriminalu svake vrste, izgradi grad po mjeri kulturnog evropskog covjeka! Vrlo brzo ce morati pokazati da li je slikajuci se sa cetnicima i njihovim zastavama bio izmanipulisan i zloupotrebljen od onih sa kojima se slikao ili je cetnistvo njegovo opredjeljenje kao sto je to opredjeljenje njegovoj vjernoj i bliskoj saborkinji Jeleni Trivic. 

Da ne budem negativan moram reci da, po ko zna koji put, ubjedjujem sebe da se treba nadati i vjerovati u pozitivne promjene. Drasku Stanivukovicu, i pored svega recenog, treba pruziti podrsku, jer, budimo realni, samo mladi ljudi neuprljani kriminalom mogu izvuci nas grad iz gliba u kome se sada nalazi. Za one koji sada pitaju, o kakvom glibu ti opet govoris, samo jedan podatak, Igoru je gradjevinska mafija Banjaluke "pomogla" da izgubi ove izbore jer se pokusao boriti protiv njih! Oni znaju kako se otarasiti onoga ko pokusa protiv njih: milom - mitom, izborima ili silom - voznjom u gepeku ili ispracajem u vjecna lovista. A sve to mogu jer vec decenijama imaju sa sobom dobro rasporedjene pajtase u policiji.

U svakom slucaj veoma je dobro sto je do promjene doslo. 

A da  li ce to biti promjena na bolje ili ne - pokazace se veoma brzo. Mnogo brze nego mi to sada mislimo.

No comments:

Post a Comment