Tuesday, November 10, 2020

Ubiće nas propaganda!

"Tramp nije otpoceo ni jedan rat..." "Tramp nije nikoga bombardovao..." su tvrdnnje koje se cesce ponavljaju u srbijanskim medijima  i komentarima na drustvenim mrezama nego sto ih isticu sam Tramp i republikanci. Iako su te tvrdnje  hiljadama puta opovrgnute bas u americkim medijima, kod nas, ne vidim, da iko pokusava reci lako dostupnu istinu. Vidim da vecina, kao papagaji, ponavljaju ove neistine jer im je valjda lakse da nastave rat, ne sa Amerikom, vec sa americkim demokratama - "koji su nas bombardovali". Ni republikanci ni demokrate na svjetskoj sceni mi nisu dragi, jer i jedni i drugi vole da se uzive u ulogu svjetskog policajca sa nesagledivim posljedicama za zemlje u kojima oni uvode "demokratiju". Donald Tramp je ipak nesto drugo. U skoro cetiri godine vladavine dokazao je da je narcisoidni, neuracunljivi i, na poziciji predsjednika Amerike, opasan covjek spreman da za racun svoje licne sujete ucini svasta. 

Kao sto je Obama nezasluzeno dobio Nobelovu nagradu na lijepa ali, kasnije ce se pokazati, lazna obecanja da ce zavrsiti sve prethodno zapocete ratove i povuci americke vojnike iz Afganistana i Bliskog istoka, i Tramp je vise  pricao i obecavao nego sto je na tom polju uradio.

Hajde da prelistamo americke izvore i dobijemo malo vise cinjenica o Trampovoj "miroljubivosti".

Prvo, bitno je naglasiti da je Amerika, jos od vremena Busa mladjeg, u svjetskim ratnim podrucjima otpocela primjenjivati novu vojnu strategiju. Obuciti, opremiti i platiti domace vojno sposobne muskarce i voditi vojne operacije tako da se rizici americkih vojnika svedu na minimum. Umjesto slanja americkih vojnika formirane su privatne vojne agencije, u kojima se zaposljavaju demobilisani americki vojnici i oficiri, koji su pod ugovorom sa americkom vojskom i koji izvrsavaju zadatke pod direktnom komandom americke vojske, a u vojnim operacijama djeluju zajedno sa obucenim domacim vojnicima. Pred svijetom, ljudske zrtve uzrokovane od vojnika zaposlenih u ovim agencijama  - nisu zrtve americke vojske. To su zrtve domace vojske koja ucestvuje u istim operacijama. Za domacu, americku upotrebu, ljudski gubici ovakvih agencija nisu americki vojni gubici! 

Sta je Amerika uradila za vrijeme "miroljubivog" Trampa?

Nastavila je bombardovanje vojnih, ponekad i civilnih, ciljeva u Somaliji i Siriji - uz stotine ljudskih zrtava - vojnih i civilnih.  Nastavila je rat protiv Islamske drzave, ukljucujuci ubistvo njenog lidera al-Baghdadija u oktobru 2019. Bez prethodne konsultacije sa State departmentom, Tramp je  naredio bombardovanje Yaksle. Iako je obecavao suprotno, Tramp je poslao vise americkih vojnika na Srednji istok nego sto ih je vratio kuci iz Afganistana. Tramp je, kao i njegov prethodnik, odobrio brutalno ubijanje civila u vojnim operacijama  u Iraku i Siriji. Pred kraj 2019. jednostrano je prekinuo pakt o kontroli proizvodnje nuklearnog naoruzanja sa Iranom, a pocetkom januara 2020. je doveo svijet na ivicu nuklearnog rata hladnim dalekometnim, uz upotrebu dronova, ubistvom iranskog generala Soleimanija na tlu Iraka. Nastavio je sankcije na izvoz bilo koje robe u Iran i u situaciji kad je zbog COVIDa prijetio potpuni krah iranskog zdravstvenog sistema sa nesagledivim posljedicama. 

Dakle, reci da "Tramp nije zapoceo ni jedan rat, niti je ikoga bombardovao", je jednostavno neistina kojom je narod u Srbiji, "a i sire", svakodnevno  bombardovan i tipican je primjer beskrupulozne  propagande koja, na zalost, nece postici svoj cilj. Naprotiv, buducnost ce pokazati da ce postici upravo suprotno, kao sto je bilo i u nedavnoj istoriji.  

Mozda je Tramp smanjio broj americkih  vojnih operacija u svijetu u odnosu na prethodnike, ali se sigurno nije proslavio kao "mirotvorac", jer nije okoncao ni jedan rat u svijetu, Ameriku je posvadjao sa skoro svim dugogodisnjih strateskim prijateljima, svojim neodmjerenim izjavama stvorio nove neprijatelje. 

Mozda je Tramp smanjio broj americkih vojnih operacija u svijetu, ali je cinjenica da je za to vrijeme prenio ratnu atmosferu u Ameriku i doveo je do ivicu gradjskog rata. 

Ali...kome na Balkanu je uopste do istine?! 

No comments:

Post a Comment