Wednesday, October 27, 2021

Hrkalovići i ostali

Srbiju, a bogami i cijeli Balkan, potresa nova policijska afera koja je, bar do sada, donijela nekoliko hapsenja, od ubica - izvrsitelja dzelata do visoko pozicioniranih policijskih sluzbenika. Onih koji su zaposljavali dzelate, davali im zadatke, oslobadjali ih istraga, sudjenja ... Ocekuje se uskoro da "padne" i poneki ministar. 

Svi sada pricaju o neprirodnoj sprezi vlasti, policije, kriminalnih i navijackih grupa... Svi se sada kao nesto cude i sablaznjuju. "Zar je to moguce?" Kako je to moguce?" Ko je to omogucio?" Gdje je bila policija, sudovi? Ko je sve u tome ucestvovao?" Sve su to, a i mnogo drugih, pitanja koja pljuste nakon prvih hapsenja.

A zapravo, budimo realni i iskreni, nista tu ne treba da nas cudi. Bas nista! Svaka vlast, posebno ove nase na Balkanu se vise ili manje "naslanja" na kriminal, krupniji ili sitniji - zavisi od potrebe.

Pogodite (t)ko je ovo?

Ne treba ici u daleku istoriju. Narodna milicija, vojska i njihove tajne sluzbe su se uvijek "druzili" sa kriminalcima. Neke progonili, neke koristili skupljaju informacije ili progone ove prve, nekada ih koristili da izvrse neki prljavi posao, pa ih onda nagradjivali sklanjanjem pogleda sa njihovog kriminala, ponekad dijelili plijen, ponekad... Sve se to nekako uklapalo u povjerljivu pricu u koju mnogi nisu mogli vjerovati ali nikada nije bilo zvanicne potvrde u istinitost prica koje su kolale. Nakon drugog svijetskog rata mnogi polupismeni "partizani"su nagradjeni pozicijama u raznim tajnim sluzbama, OZNAMA, DB-ima, kontraobavjestajnim, za cuvanje poretka...  Brzo su oni, takvi kakvi jesu snalazljivi i spretni, izgradili mrezu u kojoj su po svojim pravilima kontrolisali, pratili, tuzili a ponekad i sudili raznim domacim i stranim neprijateljima. Sluzili su se i tada sitnim, ali i krupnim kriminalcima, ponekad i ubojicama, u ostvarivanja svojih patriotskih ciljevaocuvanja socijalistickog poretka. Ponekad su, kazu, kriminalce i placali. U svakom slucaju vremenom se gubila granica izmedju "Sluzbe" i kriminala jer kriminalcu u sluzbi "Sluzbe" je mnogo toga bilo unaprijed oprosteno. Svaka sluzba je imala svoje kriminalce, ali su ih ponekad koristili i zajednicki. 

Zivotna prica zlocinca ili heroja, kako ga ko vidi, Arkana je samo jedna od prica koja potvrdjuje spregu politike, policije, drzave i navijaca... Veliki je broj takvih prica. Preveloiki za ovako mali prostor kao sto je Balkan.

Policije i vojske nastale nakon raspada Jugoslavije nastavljaju istu praksu, ponegdje malo vise ili malo manje kontrolisano ali i dalje stravicno. Mnogi koji su nekada u Jugoslaviji bili u tajnim vojnim i policijskim sluzbana nastavili su svoj posao opredjeljujuci se za jednu od novonastalih drzava. Vecina je bila umijesana u ratne i poratne dogadjaje. Mnogi od njih su i dalje aktivni, ponegdje u pozadini. Neki i dalje aktivno savjetuju ili povlace poteze. Za mnoge ratne i poratne zlocine odgovorni su bas ljudi iz tih sluzbi.

I zato, ne treba da cudi to sto se upravo sada desava u Srbiji. To je samo jedna od afera koja se otela  organizatorima i onima koji svoje licne ciljeve izjednacavaju sa nacionalnim i koji smatraju da je sve ono sto oni rade ili organizuju "visi nacionalni cilj". 

A za taj cilj svaka zrtva je opravdana. 

Naravno, osim njegovog licnog zrvovanja. 

No comments:

Post a Comment