Sunday, October 03, 2021

Miting opozicije 2.10.2021.

 Otisao sam na taj miting nade na trg ispred Boske u Banja Luci! 

Htio sam da cujem, vidim i osjetim te ljudi koji bi, uz pomoc glasova naroda, trebali zamijeniti danasnju vlast i vladati slijedecih godina. Otisao sam da vidim i taj narod koji ce glasati, njihove reakcije, komentare... Da vidim koliko ja pripadam tom skupu, jer znam da skupu onih koji danas vladaju i onih koji ih podrzavaju i glasaju za njih - sigurno ne pripadam.

Iako nisam mnogo ocekivao - vratio sam se razocaran! Jer, ne pripadam ja ni ovom skupu takozvane opozicije kao sto ne pripadam ni skupu vladajucih. Ja ne vidim razliku izmedju tih skupova. 

Ponovo je, kao sto je to bilo na mitingu i kontra-mitingu 2016,  imam osjecaj da opozicija gradi svoje programe i obecanja na srpskom nacionalizmu. Ponovo je bitno da se isticu Srbi i srpsko da se pozdravlja sa "Pomoz' Bog", da se komunicira sa okupljenom masom desetercima iz srpskih narodnih pjesama... (Na srecu, ovog puta gusle su izostale!).  Ponovo se ne pominje Bosna i Hercegovina kao da Republika Srpska nije dio te drzave, ponovo se ne pominje ni jedna druga nacija osim srpske kao da one ne postoje... Ponovo, prazna obecanja, jos praznije parole...

To sto oni nude je u sustini promjena imena na rukovodecim mjestima, promjena naziva stranaka koje vladaju i nista drugo. Ni sa ovima koji su sinoc govorili kao ni sa onima koje oni hoce da zamijene, Republici Srpskoj, a i Bosni i Hercegovini, jer ni u Federaciji stanje nije nista bolje, nema napretka niti izvlacenja iz gliba nacionalizma.


Saroliko je to drustvo koje se sinoc skupilo na bini sa koje su se obratili okupljenoj masi. Suvise saroliko! Jedino sto ih istinski povezuje je zelja da uz pomoc momentuma koji pokusavaju graditi, smijene Dodika i njegove vazale a da poslije toga vladaju na isti nacin! 

Jedini koji se razlikuje od ostalih je Nebojsa Vukanovic koji je i prije ovog mitinga svojim iskrenim, jasnim i direktnim nastupima uspijevao zapaliti mase. Ovog puta je, stekao sam utisak, izabrao je da to cini uz pomoc folklora i deseteraca! Bilo - kako bilo, masa koja se juce okupila na trgu ispred Boske ga je nagradila najvecom podrskom i aplazuom, cak vecim nego sto je nagradila Draska Stanivukovica, gradonacelnika Banjaluke, od koga se najvise ocekivalo, ali ne i dobilo. Ostali politicari, pa cak ni velika nada Jelena Trivic, zaljubljenica u djelo i lik Draze Mihajlovica, nisu ni vrijedni pomena...

Summa summarum, ovi koje sam sinoc vidio i cuo nemaju sanse da smijene Dodika!

Jer uz njih, takve kakvi su, Dodika moze smijeniti jedino Dodik!


No comments:

Post a Comment