Monday, October 25, 2021

Kojim pismom pisemo?


Prije par dana odem nekim poslom u Poresku upravu, ili kako se vec zvanicno zove ta uprava. (Nikako mi nije jasno sta rade svi ti ljudi smjesteni iza hiljada prozora ogromne zgrade Vlade RS?!.) Po preporuci, ispunim obrazac, vratim se na salter, predajem... Sluzbenica gleda, cita, komentarise:"Lijep ruikopis, jos da je cirilica!" 

Odgovorim kratko:"I latinica je pismo srpskog jezika!" 

Sluzbenica:"Ali cirilica je ljepsa!" 

Odgovaram:"Vase pravo da tako mislite a moje da se s tim slazem ili ne slazem."

Ova kratka konverzacija mi ne da mira. Otkud pravo sluzbenici na salteru da ovako nesto komentarise?! Da li ona to samoinicijativno ili joj je neki njen sef, "strucnjak za jezike", to preporucio? 

Pa onda dalje, pitam se nije li je pismo samo alat? Istina, bitan alat. Ali, nije li bitnije sta se pise?! Ciril-histerici, napaljeni nacionalisti kojima je jedini cilj da nas dijele od svijeta, brinu brigu o pismu, a to sto nam se u jezik svakodnevno uvlace engleski izrazi i pojmovi, to kao da nikoga ne brine. To sto nam se u svakodnevnu komunikaciju i jezik uvlace najodvratnije banalnosti, vulgarnosti, vrijedanja, ponizavanja sagovornika, rasizam, fasizam, homofobija... i sta jos ne - to nije toliko bitno za veliku vecinu! 

Vazno je da je sve to napisano cirilicom!

Necu da govorim o smijesnom izmisljanju novih izraza i pojmova u novo-hrvatskom ili bosanskom jeziku. Ne branim nikome da jezik kojim govore i pisu zovu onako kako to zele, pa i po naciji kojoj pripadaju. Mogu i po svom zavicaju, rodu... Mogu i po svom prezimenu ako zele... Njihovo pravo. Kao sto je i moje pravo da mi sve to, uz sve banalnosti kojima se sluze u govoru i pismu, izgleda smijesno i zalosno.

Ja sam skole zavrsio uceci, pisuci i govoreci Srpsko-hrvatski jezik, pa i jezik kojim vam se sada obracam zovem tako i zvacu ga tako i dalje. 

Kome se to ne svidja ili me ne razumije  - jednim klikom moze otici tamo gdje mu je jasnije i pisanje srcu blize. 

2 comments:

  1. A човека. Зенска му уделила комплимент да има леп рукопис и рекла истину да је цирилица лепша, а он... терс у пензији.:):):)
    Како је изгледала? Да ли је за "опростити"?

    ReplyDelete
  2. Za oprostiti - nikako! (Izvini, nesto kasnim sa odgovorom. Penzioner nema vremena!)

    ReplyDelete