Thursday, September 17, 2020

Most Radija Slobodna Evropa: Zašto je propao Dodikov pokušaj da Republiku Srpsku poveže sa Kosovom?

Tema Mosta Radija Sloboda Evropa bila je najnoviji pokušaj Milorada Dodika da poveže status Republike Srpske sa problemom Kosova. Sagovornici novinara Omera Karabega su bila dva politička analitičara iz Bosne i Hecegovine - Srđan Puhalo iz Banjaluke i Ibrahim Prohić iz Sarajeva.

Bilo je riječi o tome zašto je Vučić prihvatio da sa Dodikom razgovara o statusu Republike Srpske u kontekstu Kosova da bi poslije rekao da te dvije stvari ne treba povezivati, da li Dodik i Vučić igraju igru lošeg i dobrog policajca, pa kad Dodik pokrene pitanje otcjepljenja Republike Srpske Vučić kaže da priznaje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kako je propao Dodikov pokušaj da u cijelu igru uvuče i rukovodstvo Hrvatske, kako je Stranka demokratske akcije podigla tenzije uputivši najoštrije prijetnje Miloradu Dodiku, kao i o tome da li podizanje tenzija odgovara nacionalnim strankama u Bosni i Hercegovini koje vladaju tom državom već više od dvije decenije.

OMER KARABEG: Milorad Dodik je rekao da će poslati nekakve papire predsedniku Srbije, a Vučić je onda rekao da ne zna kakvi su to papiri da bi se ispostavite da su to zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, usvojeni i objavljeni u novembru 2019. i u februaru 2020. U njima se govori o pravu naroda na samoopredjeljenje i kritikuju Ustavni sud i Visoki predstavnik za BIH. Zašto Dodik šalje te zaključke Vučiću nakon više od pola godine?



SRĐAN PUHALO: Mislim da je sve u stvari počelo s onom informacijom o sastanku predstavnika Srbije i Kosova 4. septembra u Vašingtonu. Tim povodom je napravljena predstavu koja bi trebalo da pokaže Srbima u Srbiji i u RS kako se vlast brine o njima. A s druge strane, trebalo je da se pošalje poruka međunarodnoj zajednici da su RS i Kosovo povezani. To je onda izazvalo političku buru na potezu Bošnjaci - Srbi.


IBRAHIM PROHIĆ: Radi se o strateškim i istorijskim ciljevima koji su u svojoj osnovi imperijalni. Ovo čemu svjedočimo posljednjih dana u Crnoj Gori je samo još jedna dodatna ilustracija svega toga. Nema nikakve sumnje da je Vučić dobio dokument, o kome govorite, istog trenutka kad je on bio usvojen. Da budem sasvim precizan, on je suštinu tog dokumenta znao prije nego što je on došao u Narodnu skupštinu RS. Ili da budem još precizniji - mislim da je Vučić sugerirao šta će pisati u tom dokumentu. Radi se o uobičajenoj političkoj igri Beograda. Sjajni su na taktičkom, a patuljci na strateškom planu. Zato su izgubili sve ratove između 1991. i 1995. koje navodno nisu vodili. Dobili su jedino RS. Ovo što sada gledamo u Crnoj Gori možda je pokušaj da se i u toj državii instalira RS ili, što je još gore, da se od Crne Gore napravi RS u okviru Velike Srbije.

KARABEG: Mislite li da je ovo povezivanje Republike Srpske sa Kosovom urađeno uz saglasnost predsednika Vučića?

PUHALO: Koliko mogu da primjetim, Vučić mnogo manje pomaže Kosovu nego RS, koja mu trenutno služi za bildanje mišića i pokazivanje patriotizma jer je pitanje šta može uraditi s Kosovom. To Dodiku itekako prija. Idu izbori i on se, kad je riječ o položaju Srba, pokazuje kao važan igrač u regionu, a na taj način kreira i javno mnjenje. Nameće teme, vodi igru i pokazuje mišiće bez obzira što na kraju od toga neće biti ništa.

KARABEG: Stranka demokratske akcije odmah je oštro reagovala na Dodikove poteze i saopštila da „patrioti BiH neće dozvoliti da se otme ijedan pedalj njene teritorije", a bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović poručio je Dodiku da RS može postojati i ne postojati u okviru BiH i da dobro povede računa o tome?

PROHIĆ: To je uobičajeni način komunikacije između sestrinskih stranaka koje se baziraju na istoj ideološkoj matrici i istoj političkoj filozofiji. Ima jedna anegdota koja kaže da su svojvremeno Amerikanci ponudili Aliji Izetbegoviću da se ukine u to vrijeme vladajuća SDA, a on je navodno rekao: „Nemojte, znam ja s njima". Ako je ta anegdota tačna, a i ako nije, ona odslikava političku filozofiju i strategiju o kojoj govorim. Jer, oni jedni bez drugih ne mogu postojati. Jedino što je dosad uradio taj bošnjački član Predsjedništva, koga ste pomenili, bilo je što je u nekoliko navrata davao izjave koje, što bi rekao kolega Puhalo, bildaju mišiće. Dakle, riječ je o uobičajenoj igri gdje i jedni i drugi periodično izazivaju konflikte. Jedni nabace loptu, drugi je dočekuju i ponovo je vraćaju.

KARABEG: Slično upozorenje Dodiku je, kao i Džaferović, uputio i šef opozicione Srpske demokratske stranke Mirko Šarović. On ga je upozorio da je suludo i nepotrebno otvarati pitanje položaja RS u kontekstu Kosova. „To je pokušaj raspakivanja Dejtonskog sporazuma u kojem RS ulazi u potpunu neizvjesnost", kaže Šarović, i dodaje da se Dodik kocka sa RS. Mislite li da je Šarović u pravu?

PUHALO: Naravno da će opoziciona SDS reagovati. Oni uvijek prate Dodika, kaskaju za njim. Pošto ne mogu da se slože s njim jer su opozicija, onda kažu - to je raspakivanje Dejtona, ko zna kako se to može završiti. Tu vidim njihov pokušaj da se s Dodikom takmiče u odbrani RS koju niko ne napada. A šta bi se desilo kad bi se raspakovao Dejtonski sporazum - mi pojma nemamo jer bi to bila stvar dogovora tri naroda, odnosno njihovih političkih elita. Šarovića tu vidim kao nekoga ko pokušava da uđe u kolo da postane važan, ali to mu nikako ne uspijeva, pa cupka okolo. Složio bih se sa Prohićem da nema Dodika bez Bakira Izetbegovića, niti Dodika i lzetbegovića bez Čovića. Oni jedni druge drže u životu.

PROHIĆ: Samo da dodam. Nema Dodika bez Vučića i nema Čovića bez rukovodstva Hrvatske. Oni su svojevrsni glasnogovornici svojih mentora iz Beograda i Zagreba.

(Radio Slobodna Evropa)

No comments:

Post a Comment