Saturday, April 22, 2023

Sretan vam Dan oslobodjenja Banja Luke!

Vjerovatno od devedesetih pa do 2019. godine 22. april se slavio kao Dan grada kojim se obiljezavaju dva oslobodjenja Banja Luke, u Prvom svjetskom ratu kada je 1918. godine Srpska vojska oslobodila Banja Luku i u drugom svjetskom ratu 1945. godine kada je Banja Luka oslobodjena od fasista.

Te 2019. godine je odluceno da se slave dva dana oslobodjenja Banja Luke, prvi, na Arhandjelovdan, 21. novembar kada je Srpska vojska 1918. godine oslobodila Banja Luku i drugi, 22. april, kada su 1945. godine partizani oslobodili Banja Luku od fasista. Prvi se sada naziv Dan oslobodjenja Banja Luke, valjda da bi se istakao znacaj Srba u oslobadjanju grada, a drugi se zove Dan grada!

Danas ce se obiljeziti Dan grada kao sjecanje na 22. april 1945. godine kada je grad oslobodjen od fasizma. 
 
Ponavljaci i prepravljaci istorije rade danonocno! Ko zna sta ce i kada ce se slaviti narednih godina. Mozda citam pogresne novine, ali ne vidim da je gradonacelnik rekao ko je Banja Luku te 1945. godine oslobodio i od koga. Ali budimo pozitivni i vjerujmo da ce on slijedece godine reci da su Banja Luku 1945. godine partizani oslobodili od fasizma. Treba to ponoviti i danas i sutra i prekosutra, jer to je istina, 22. aprila 1945. godine Banjaluku su od fasista oslobodile jedinice narodnooslobodilacke vojske koje su cinili ne samo Srbi, vec i Srbi i Hrvati i Muslimani i svi drugi koji su se borili protiv fasizma. 

Jedino sta su u ovom nasem gradu uradili samo Srbi - je da su devedesetih iz njega protjerali svoje komsije Muslimane i Hrvate, a i druge, medju njima i nepodobne Srbe. U protjerivanju tih godina nisu ucestvovali svi Srbi Banja Luke, vec oni najgori medju njima, isti ili slicni onima koji su i danas na vlasti; oni koji slave cetnike i imenima banjaluckih ulica koja su bila sjecanja na partizane daju imena cetnickih vojvoda. 

Sretan ti Dan oslobodjenja, moj bivsi grade!

22. aprila 1963. sam na proslavi obiljezavanja Dana oslobodjenja grada tadasnjim odbornicima Banjaluke  u ime pionira Banjaluke cestitao Dan oslobodjenja rijecima koje i danas pamtim:" Drugovi odbornici, dozvolite da vama, narodnim odbornicima grada Banja Luke, ispred pionira cestitam dan oslobodjenja naseg lijepog grada..."


Smrt fasizmu - sloboda narodu!



2 comments:

  1. Sta znaci sto smo u tom gradu rodjeni, bosonogi trcali i odrastali u ulicama naseg djetinjstva !?
    Nista, samo jedna cudna rijec ...ljubav ! Vi, oni koji ste sada na nasim mjestima ... vidite moze li se to tako nazvati?

    ReplyDelete
  2. Od koga je to oslobodjena Banja Luka 21. 11. 1918 ako je Austrougarska kapitulirala 3.11.2018g? Jos jedan pokusaj prekrajanja istorijskih cinjenica. Kao i ona tvrdnja savremenih, nazovi, istoricara o dva antifasisticka pokreta u Jugoslaviji.
    Srpska vojska je u BL dosla vozom pod komandom majora LJ. Bajalovica. Ispred grada vojsku je pozdravio Mahmutbeg Djinic, a isti dan je u hotelu Balkan odrzana svecana zabava. Cudno neko oslobodjenje.



    ReplyDelete