Tuesday, April 04, 2023

’’Ogledalo za krletku’’ u Banjaluci


Tokom naših odrastanja sudarali smo se sa različitim zapovijedima. Roditelji, pedagozi i ko zna ko sve ne su nametali autoritet starijeg tražeći da učimo kada nam se to ne radi, da promijenimo ponašanje kada njima to ne odgovara, da budemo dobri... Bili su kategorični: „Za vaše dobro!“ Bezuvjetno, i to odmah! A godinama kasnije, iste metode smo mi primjenjivali prema mlađima. Mora se, zapovjedni je način, nema diskusije... Taj imperativ samo na prvu djeluje strogo i grubo! Izgleda da su tako mislili i inicijatori ideje za promociju i popularizaciju književnosti iz Banjaluke, svoje Udruženje nazvaše IMPERATIV.
Zar danas popularizacija kvalitetnih knjiga nije Imperativ?

’’Imperativ’’ je osvježio kulturni život u gradu vrlo živim aktivnostima. Prije pet – šest godina je organizovanjem Festivala književnosti ’osvojio’ skoro sve prostorije u Domu kulture (Banski dvor), a Banjaluku stavio u centar okupljanja domaćih i regionalnih književnika. I tako svake godine tradicionalno krajem maja. Uz knjige su među ostalima gostovali njihovi autori: Jergović, Sejranović, Tabašević, Cvijetić, Hercegova, Mehmedinović, Valjarević, Trifunovićeva, Blagojević, Tomaš, Bastašićeva, Karanović, Vučkovićeva, Kaplan, Ferić, Markovićeva, Glamuzina, Karakaš, Blaževićeva, Nezirević, Grabovac, Sekulić,... i dr. Festival redovno prati prodajna izložba knjiga.


Između festivala redovito se održavaju pojedinačne promocije. Uskoro, 11. aprila gostovaće književnik Amir Alagić, rođeni Banjalučanin, sa svojim četvrtim romanom ’Ogledalo za krletku’ ( o kojem je pisao Parkic ). Amiru koji sada živi u Puli ’’Imperativ’’ će predstaviti banjalučkoj publici zanimljivo pisan roman u kome je Banjaluka njena junakinja. Biće interesantno, najzad će se knjiga bivšeg Banjalučanina moći kupiti i u njegovom rodnom gradu.

(Promocija romana ’’Ogledalo za krletku’’ je u utorak, 11. aprila u Vijećnici Banskog dvora)


Mario M.

No comments:

Post a Comment