Thursday, April 13, 2023

Uz ATP 250 Tour, Srpska Open u Banja Luci

Zaintrigiralo me je da doznam koji je zvanican naziv ATP 250 turnira u tenisu. U medijima i u izjavana zvanicnika i nezvanicnika cirkuliraju razni nazivi: Srbija Open, Banja Luka Open, Srpska Open...Udjoh u zvanicnu ATP stranicu i vidjeh da se od 17-23 aprila u Banja Luci, Bosna i Hercegovina odrzava ATP250 sa nazivom Srpska open. U isto vrijeme se odrzavaju jos dva ATP turnira, jedan ATP 500 u Brceloni i drugi ATP250 u Minhenu.  

Veliki je to sportski dogadjaj u Banjaluci! Divno je sto ce za taj turnir biti izgradjen novi teniski stadion ili, kako sam ranije citao, dvorana. Ovaj mi detalj jos uvijek nije najjasniji jer, koliko sam pratio vijesti, planirana je i pocela se graditi dvorana koja ce za turnir biti stadion. Mozda ce kasnije biti izgradjen i krov?! Nisam dovoljno informisan. Ali to i nije toliko bitno. Bitnije je koliko ce to sto je izgradjeno sluziti razvoju banjaluckog tenisa i sporta uopste! Da li ce to sto bude izgradjeno privuci paznju svjetske teniske organizacije da bi Banja Luka u skoroj buducnosti dobila svoj ATP turnir. Plan razvoja banjaluckog tenisa, razvoja mladih igraca svjetskog kalibra u Banja Luci i buduci ATP turniri u Banjaluci bili bi dovoljni razlozi da se sa zadovoljstvom prihvati izazov i da se za nekoliko mjeseci organizuje ATP 250 i izgrade kapaciteti koji do tada nisu postojali. 

Drugo je pitanje postoje li ti planovi i koliko su realne nade da bi Banja Luka u skoroj buducnosti zaista mogla dobiti ali i finansirati potencijalni ATP 250 teniski turnir. Koliko je zaista realno da Banja Luka iskoristi izgradjene kapacitete i dugorocno ulaze u razvoj mladih teniskih talenata sa ciljem da se neki od njih probiju medju prvih 100 rangovanih na ATP listi. Realno je da Banja Luka ovaj turnir nije dobila kao plod dugorocnog plana razvoja grada, sporta i tenisa. Dobila ga je onog trenutka kada su Djokovici i Teniski savez Srbije ocijenili da njihov privatni teniski centar na Kelemegdanu u Beogradu, zbog otpora da se drzavnno blago poklanja pojedincima, pa makar oni bili i svjetske sportske velicine kakav je Novak Djokovic, nece biti zavrsen do termina ovogodisnjeg ATP 250. Trazio se vlastodrzac- duduk koji ce pristati na sve, koji ce se zaduziti i potrositi koliko god treba od narodnih para da bi se turnir ipak organizovao! Nije bilo mnogo kandidata koji su bili spremni uloziti ogromne pare bez realnog plana da ce se investicija u dogledno vrijeme isplatiti. Tada se, kao spasonosno sportsko, ali i politicko rjesenje ukazala Banja Luka! Znali su oni koji su to velikodusno nudili da ce Banja Luka i Republika Srpska uciniti sve da organizuje ovakav turnir, jer to je, uz sportske i turisticke dobiti, i jaka politicka poruka o bratskoj blizini Banja Luke i Beograda. Znali su oni da je za siromasnu Banja Luku koja ne moze posteno da finansira ni RK Borac, nekadasnjeg evropskog prvaka u rukometu, niti FK Borac, proslavljeni fudbalski tim, ni bokserki klub Slaviju, niti kosarkasice Mladog Krajisnika, ni kajakase, ni bilo koje druge sportiste, organizacija ovog ATP250 ogroman zalogaj. Ali, znali su oni koji su to velikodusno nudili da ce se za spas casti Beograda, Srbije i porodice Djokovic siromasna Banja Luka bez prethodnih analiza zaduziti koliko treba, a treba bar 25 miliona, i u rekordnom roku izgraditi sve sto je potrebno i organizovati ovaj turnir! Znali su oni da ce megalomani - vlastodrsci Republike Srpske i Banja Luke zagristi mamac i uciniti sve, pa ako treba i dodatno zaduziti oskudni banjalucki budzet koji ne pokriva ni osnovne potrebe gradjana Banja Luke i organizovati taj veliki teniski turnir, jedan od od tri (a ne jedini kako tvrde) koji se ove godine u istom terminu odrzavaju u Evropi. 

I svi su uspjeli! 

Djokovici i Beograd da odrze kontinuitet ATP250 turnira, da dobiju dovoljno vremena da prisvoje dio  Kalemegdana u svoje vlasnistvo i do slijedece godine izgrade ono sto nisu uspjeli do ovogodisnjeg turnira i da nakon toga slijedecih, kao i prethodnih 5-6 godina, organizuju ATP 250 sa nadom da ce im Djokoviceva slava donijeti jednog dana u buducnosti u Beograd ATP500. uz to ce ove godine u provinciji biti slavljeni kao faraoni! A Beograd da jos jednom pokaze da su Banja Luka i Republika Srpska njihova provincija sa kojom mogu manipulisati kako im se prohtije; 

Politicari Banjaluke i Republike Srpske da se hvale kako su organizovali jedan od najvecih teniskih turnira na svijetu, kako je Banja Luka od slijedece nedjelje u centru paznje svih svetskih medija, kako se ukljucila u svjetsku elitu, kako je ovaj turnir, kako rece gradonacelnik naveci sportski dogadjaj od sarajevske Olimpijade !? Oni ni ne zele da znaju, a mnogi to zaista ni ne znaju, da je u proslosti Banja Luka organizovala mnoga velika sportska takmicenja npr. Evropsko prvensto u kosarci za zene, profesionalne bokserke meceve za evropskog sampiona, da su Banjalukom nekada hodali istinski olimpijski, svjetski i evropski sampioni! Neki od njih i danas hodaju Banjalukom, a neki su, na zalost, protjerani iz nje. Ne, oni zele da ubijede sve oko sebe da je sve, pa i sport poceo od trenutka kad su oni dosli ili kada su oni dosli na vlast! Ne zele da znaju da Banja Luka nikada nije bila sportska, a ni bilo koja druga, provincija kakva je danas! I da su upravo oni ti koji je prave provincijom. Jer oni ni ne znaju, niti mogu durgacije;

A narod Banja Luke i Republike Srpske? Sta je, osim novog teniskog stadiona, kruznog toka i vatrometa, ali i preko 30 miliona KM novih zaduzenja, dobio taj osiromaseni i izbezumljeni narod? Dobio je jos jednom "hljeba i igara" na nedjelju dana i lazni  osjecaj znacaja u "svijetu", iluziju u koju ce, bar na kratko, pobjeci iz surove realnosi u kojoj zivi! 

A sta ce biti nakon ATP turnira? Ugledni gosti i "svjetska teniska elita", kako kazu, ce otici.

A nakon toga slijedi jos jedno budjenje u mamurnom osjecaju jos veceg siromastva i beznadja! 



9 comments:

  1. Uvijek su mi dragi Vaši tekstovi, nekada nisam sa njima u potpunosti saglasan, ali su uvijek kvalitetni. Banjaluka je uvijek bila provincija Sarajeva, Zagreba, Beograda i ona je to ostala, ako ni zbog čega drugog onda zbog broja stanovnika. Jer gradovi poput Banjaluke svugdje u svijetu i jesu provincije.
    U malim gradovima uvijek su postojali razni "kružoci" koji su vodili i vode gradsku kafansku politiku. Tako je bilo oduvijek, samo su se mijenjali ljudi,politike, razne podobnosti. Rijetko je bilo puno sposobnih koji su imali zaista tu moć odlučivanja.
    Sto se tiče tenisa, ja lično mislim da je to dugoročno dobra stvar. Banjaluka je imala dobrih tenisera, samo to nije bio popularan sport,pa se nije puno razvijao.
    Teniska dvorana nakon turnira ostaje u gradu. Uvijek postoje neki klinci kojima će to biti solidan motiv da treniraju i uspiju. OI u Sarajevu 1984.godine sigurno su popularizirale ovaj sport iako Jugoslavija nije bila zemlja sa organizovanim razvijenim zimskim sportovima (imali smo par skijaša sa beznacajnim svjetskim rezultatima)... Ne ulazim u političke razloge ATP turnira u BL, ali svakako ako se bude vodilo računa i profesionalci budu vodili organizaciju, ima nade da teniski sport u BL nadje svoje mjesto na nekom višem nivou.
    Stvari treba gledati ponekad i sa pozitivnije strane, a ne samo kroz dnevnu politiku...

    ReplyDelete
  2. Tvoj komentar, Borise, pokazuje da se moze izraziti i neslaganje pa i suprotno misljenje na civilizovan nacin. Od sina Mladena i Vere, drugacije ni ne ocekujem! Na nacin kako si ti to definisao, slazem se s tobom da je i nekadasnja Banja Luka politicki, po broju stanovnika i mnogo cemu drugome bila provincija. (tek 13-ti po velicini grad u Jugoslaviji kome su nedostajali mnogi sadrzaji koje su glavni gradovi imali). Ali je imala svoj karakteristican "okus" po kome su banjalucani i Banja Luka bili cijenjeni i u Beogradu, i Zagrebu i Sarajevu. Banja Luka nikada nije bila ni sarajevska, ni zagrebacka, ni beogradska ali je, uz svoje osobeno, spajala nesto i sa istoka i zapada. I uvijek bila svoja - banjalucka! Licno sam se uvjerio u to u stotinama situacija kojih se i danas sjecam. Devedesetih su u Banjaluci cetnici totalno porazili partizane. To je istina koju potvrdjuju mnoge cinjenice. Jedna od njih je npr. mijenjanje naziva ulica. Od tada Banja Luka gubi taj svoj dostojanstveni odnos prema vecima i jacima. Od tada se Banja Luka podanicki ponasa i imitira sve sto dolazi iz Beograda . U tom smislu je Banja Luka danas velika beogradska provincija. (Sjecas li se da su pokusali i ekavski da na nametnu!) Da me pogresno ne shvatis, ja volim Beograd i Beogradjane. Tamo su mi i dalje neki moji dobri prijatelji i svaki put kad odem u Beograd osjecam se odlicno! O odnosu danasnjih Banjalucana prema zapadu, Rusiji, Sarajevu, Zagrebu, mozda jednom kad se sretnemo... Citam tvoje postove. Svaki put me odusevis zapazanjem nekih novih, na izgled beznacajnih ali veoma bitnih detalja "koji zivot znace"! Veoma cijenim tvoje misljenje. Pozdravljam tebe i tvoje!

    ReplyDelete
  3. Moram Vas dopuniti: Vec prije posljednjeg rata , B.Luka je imala prvoligasa u tenisu.
    Nakon sto je poslije 2. svj. rata tek 1958 fofmiran klub u B.L., brzo smo se probili od posljednjeg mjesta u Republici do najveceg i najjaceg centra u BiH.
    Ja sam se prvi plasirao, prvo medju 10 a onda i medju 5 najboljih.Poslije je slijedila plejada izvanrednih igraca: Radjenovic je bio, ako se ne varam 7 puta prvak BiH, Vujic prvak "krnje Jugoslavije i visestruki prvak Hessena,
    Merid Zahirovic medju najboljim juniorima svijeta a poslije prvak Njemacke u konk. preko 30 godina, pa sve do Ivana Ljubicica, koji je bio treci igrac svijeta.
    Pokraj spomenutih, stvoreno je jos na desetine odlicnih igracica i igraca, i napravljene jos terena.Da nije bilo posljednjeg rata, B.Luka bi sigurno ostala jedan od najjacih teniskih centra u Jugoslaviji.
    Pozdrav svim prijateljima od Seje Bahtijarevica

    ReplyDelete
  4. Svaka cast Canak, samo da dodam da ce one nagrade (preko 560,000 eura) zavrsiti na racunima onih kojima je prebivaliste Monte Carlo, Dubai, Nasau I slicno da ne bi slucajno ostavili nesto marodu I drzavi koje predstavljaju I za cije se boje bore!

    ReplyDelete
  5. To sve nije sporno, ali ja sam samo komentarisao ATP turnir u BL...

    ReplyDelete
  6. Da, ali uz konstataciju da je i ranije Banja Luka bila provincija - sto je tacno, ali generalisano i stoga neprecizno. Pokusao sam istaknem znacajnu razliku koju ja vidim izmedju te dvije "provincije".

    ReplyDelete
  7. Prof. Dr Andrija Mikeš (tada je imao oko 90 god) mi je rekao: " Banjaluka je nekad bila mali grad, ali kulturan"... stvar je sistema vrijednosti u koji se ni Vi ni ja ne uklapamo generalno, ali postoje male stvari, kao npr. ATP turnir koji ja smatram da je pozitivna stvar... .Nakon 90.tih ni Bg, ni Zg, ni Sa nisu oni gradovi koji baštine svoj duh...nije kažu Austrijanci ni Beč ono što je bio prije 30 godina....nije ni Banjaluka, ali ono što svi volimo je miris lipe u junu u njenim alejama, to se nije promijenilo. Svi još uvijek imamo nekog dragog komšiju, prijatelja, rodbinu s kim možemo popiti kafu i koji razumiju Jocin " ZDRAVERE"...

    ReplyDelete
  8. Čanak, druže, odlično si dijagnosticirao događaj. Turnir se odvija malo usporeno zbog kiše. Grad je u njegovom znaku, obustavljen je saobraćaj u glavnoj ulici, onemogućen je pristup u bar pola Parka (ograđen kao nekada cirkus), policije pun Park... Trebaće vremena da se odškoluje publika, sudije, novinari... Ostaće nakon turnira jedno novo igralište i tribine buduće hale (idealno dvorane za nove pjevaljke). Ipak za sam tenis u gardu i dalje dominiraju tereni koje su podigli braća Bahtijarevići.

    ReplyDelete
  9. Đoković je razočarao navijače izjavom da nije probao banjalučke specijalitete otkako je prestao jesti meso ('zar i ti?').
    Nije valjda da ne jede ćevape u lepinji?! Nije valjda da jede salate i tikvopitu?!

    ReplyDelete