Thursday, August 27, 2020

Luka Doncic - kosarkaski genije



Luka Doncic je vec do sada, do svoje 21. godine, srusio mnoge NBA rekorde!
Nesporno je da se radi o kosarkasu koji ce se za koju godinu porediti sa Majklom Dzordanom!

Naravno, dug je put do toga. Prije svega, Luka treba da osvoji nekoliko NBA titula.  
Njegov danasnji tim Dalas Mavericks, u sadasnjem sastavu, mu to nece omoguciti, jer da bi se osvojila NBA titula potrebna su, uz Luku, jos bar dva vrhunska igraca koje Mavericksi sada nemaju. 
Slijedece potrebno za nkurenciju  Dzordanu je da Luka ostane zdrav, da se narednih godina sacuva od tezih povreda. 

Cini mi se da ce to biti teze postici od osvajanja NBA titula.

NBA kosarka je definitivno gladijatorska igra. Do uspijeha se dolazi sportskom borbom, ali i raznim nesportskim, cak neljudskim trikovima i grubostima. Ko prati NBA u zadnjih tridesetak godina svjedok je kroz kakve torture prolaze oni najbolji. Mnogi izuzetni talenti nisu uspjeli postici svoj maksimum jer su ih u tome sprijecili grubijani kojima nije mjesto na sportskom terenu. Doncic je sada meta tih grubijana i ostace sve dok  bude dokazivao svoju sportsku nadmoc. Prije nekoliko utakmica je uganuo zglob. Umjesto da je iz njegovog tima receno da je to beznacajna povreda koja je brzo zacijeljena, o tome se nasiroko pricalo i pisalo i time dala ideja grubijanima...

Video koji sam prethodno zakacio nije se mogao gledati, pa sam naknadno postavio foto koji pokazuje momenat sa poslednje utakmice LA Clipersa i Mavericksa kada grubijan Clipersa Marcus Morris namjerno nagazi na povrijedjeni Lukin zglob. Kako to bas tu povrijedjenu nogu?! Sudije, a veoma lose NBA sudjenje je posebna tema, "nisu to primijetile", cak ni Lukini suigraci nisu nesto posebno ustali u zastitu svog najboljeg igraca. Razlog za to je vjerovatno jer je Luka jos uvijek novi u NBA i, dodatno, svojim djecackim licem, na neki nacin iritira macho kosarkase koji ga okruzuju. Nekada je Dzordan u timu imao Carlsa Oklija, grubijana koga su se svi u NBA bojali. Bilo je dovoljno da neko malo grublje  pogleda Dzordanu da se tu stvori Okli spreman za fizicki obracun. Luka takvog zastitnika nema u svom timu i cini mi se da je prepusten samom sebi. Zbog toga, veoma cesto izgleda kao "placipizda", kako ga vec u NBA ligi zovu, jer sam, umjesto da je pomognut od drugih saigraca i trenera, trazi pravedno sudjenje i zastitu od grubosti.  

Luka Doncic je neosporan kosarkaski dragulj. Da bi dostigao vrhove NBA kosarke potrebno je da predje jos dug put. Ja se iskreno nadam da ce mu to uspjeti, jer bi to zaustavilo dominaciju snagatora i grubijana i put prema grubijanskoj i divljoj kosarci kojim danasnja NBA kosarka ide.  

No comments:

Post a Comment